A nyár a kismamák számára különösen nehéz időszak, a kánikula pedig kicsit sem segít ezen. Ilyenkor két választás van: vagy a légkondi enyhét keresik, vagy a víz közelségébe igyekeznek – és ez a csábítóbb lehetőség. Kismamaként azonban nagyon körültekintőnek kell lenni a strandon, mert komoly gondok kiinduló pontja lehet az önfeledt lubickolás és napfürdőzés.

A bronzbarna kismama

Mindenki szereti a kellemesen barna bőrt, a kismamák is, a pocakjuk azonban nem lesz hálás a túl sok napozásért. A magzatvíz túlhevülése pedig komoly gondokat is okozhat a babának!

Inkább délelőtt, vagy késő délután menjenek csak a napra a kismamák, és a pocakot még akkor is érdemes árnyékban tartani. Ehhez egy kendő is elegendő, de a napernyő megfelelő beállításával is tökéletesen megoldható a kérdés.

Víz

A víz két szempontból is fontos a kismamák számára. Az elvesztett folyadék pótlása kiemelten fontos. Egyrészt az ájulás és az ezzel járó sérülések elkerülése miatt, másrészt a magzatvíz megfelelő szinten tartása okán is!

A víz a lubickolás szempontjából is kérdéses. Ha csak tehetjük, inkább az élő vizeket válasszuk a medencék helyett, itt ugyanis lényegesen kisebb a fertőzés esélye.

Mosdó, hekkes, napozóágy

A női szaporítószervek sajnos szinte minden helyzetben érzékenyek a fertőzésekkel szemben. Nem is csoda, hogy a nők nem szívesen használják a nyilvános mellékhelyiségeket. De fertőzést sajnos szinte bárhonnan össze lehet szedni, akár egy rosszul letakarított székről is, amire fürdőruhában leülünk.

A fertőzés sajnos sok esetben válik felszállóvá. Ennek oka a visszafogott immunműködés, mely a terhesség velejárója. És hogy miért olyan veszélyes egy felszálló fertőzés? Azért, mert érintheti a méhet, méhszájat, kismedencét, és sajnos tény, hogy a felszálló fertőzések felelősek a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért!

Kikerülhetőek a fertőzések? Igen, de ehhez tenni kell! Egyrészt mindenképpen oda kell figyelni a higiéniára, másrész a szervezetet belülről is támogatni kell. Ehhez vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok kellenek, köztük is kiemelt jelentőséggel a cink és a réz! Ez a két elem ugyanis a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal is bír, és segít megelőzni a fertőzések kialakulását.

A tápanyagok pótlása a kismamák esetében már rendszerint várandósvitaminnal történik, hiszen még a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás mellett is nagyon sokszor jelentkezik tápanyaghiányos állapot. A várandósvitamin ezt segít elkerülni, de ehhez szerves kötési formában (-citrát; -glükonát) kell tartalmaznia az anyagokat, ellenkező esetben azok hasznosulása jelentősen romlik, vagyis végeredményben nem a tápanyagraktárakat töltjük, hanem csak nagyon drága vizeletet készítünk! Sőt, a várandósvitaminnak azt is szem előtt kell tartania, hogy az eltérő trimesztereknek nem azonos a tápanyagszükséglete sem, vagyis azokat a lehető legjobban, megfelelő tagolással kell tudja kiszolgálni!