A pandémia egyre csak húzódik, és a védekezés egyetlen tényleges lehetősége, az oltás sem talál széles körben elfogadásra. Sok ellenérv létezik, de sajnos az is előfordul, hogy téves információk miatt a nők attól tartanak, a Covid vakcina meddőséget válthat ki esetükben. Ez azonban nem igaz.

Menzesz

Az oltás menzeszre gyakorolt hatásairól már volt szó, és bizony tagadhatatlan, hogy egy időre összezavarja a vérzést. Hosszabb távon azonban nem okoz komolyabb gondokat, vagyis ez a hatás – bár nem örülünk neki – nem játszik közre a meddőség esetleges jelentkezésében.

Meddőség?

Nem is olyan régen felröppent egy hír, melyben azt taglalták, hogy az oltás képes meddőséget kiváltani. A gond az, hogy a koronavírus tüskeproteinje ugyan az a Syncitin 1 elnevezésű tüskeprotein, mely a méhlepény terhesség alatti növekedésében és rögzítésében vesz részt. Ennek megfelelően a hírben az szerepelt, hogy az oltás ez ellen a tüskeprotein ellen lép fel, így rontja a termékenységet is.

Szerencsére a szakemberek megnyugtatnak mindenkit, hogy ez a két tüskefehérje nem azonos, sőt, tulajdonképpen jelentősen különböznek egymástól, így az oltás még az IVF, vagyis a mesterséges megtermékenyítés esetében sem okoz kikerülhetetlen gondokat. Az is igaz, hogy sem adat, sem pedig bizonyíték nem támasztja alá, hogy a vakcinának lenne a termékenységre negatív hatása.

Más a gond

A pandémia alatt az emberek kevesebbet mozognak, ellenben többet esznek, és többször nyúlnak a félkész, finomított élelmiszerek után. Ráadásul a lezárások, állandó hírek, a halálesetek száma, a kórházban kezelt emberek tömege mind jelentős stresszfaktorok. Így együtt, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány és a stressz pedig már jelentősen képesek hozzájárulni a meddőség kialakulásához!

A megoldás is a megfelelő tápanyagellátottságban rejlik. Ez elérni azonban nem könnyű. Kell hozzá a rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés, és a legtöbb esetben egy kis plusz. Ez lehet egy jó várandósvitamin, mely megfelelően tagolt (így képes kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit), és szerves kötési formákban tartalmazza az anyagokat (-citrát és -glükonát kötések).