Miért vagyunk kimerültek? A válasz egyszerű: mert nem pihenünk eleget, és mert nincsen elég energiánk. És miért kimerült egy újdonsült anyuka? A válasz ebben az esetben bár egyértelműnek tűnik, egy picit összetettebb, hiszen egy friss család életében számtalan komoly változás történik. De a fáradságon azért lehet segíteni!

Miért fáradt egy újdonsült anyuka?

Természetesen azért, mert babája született – ez pedig azt jelenti, hogy nem igazán alszik, vagy csak keveset, nehezen eszik, ellenben négy óránként etet – ami akár egy órán át is tarthat -, a többi teendőről nem is beszélve. És ha a kismama szerencsés és anyatejjel táplálja a babáját, akkor számolni kell azzal is, hogy akárcsak a terhesség alatt, most is az anya szervezete látja el táplálékkal a kicsit.

Mit lehet tenni?

Lehet kérni segítséget. Az édesapa, a nagymama és sok más rokon és barát is kapható arra, hogy egy-egy órára segítsen. Ilyenkor pedig nyugodtan lehet enni, vagy tusolni – ez nagyon sokat számít, hiszen ezekre rendszerint nem sok idő jut egy baba mellett. Pedig az étkezés, a megfelelő tápanyagpótlás most is kulcskérdés, elvégre a szoptatás és a baba körüli teendők energiaigénye hatalmas! Ehhez azonban találhatunk némi segítséget.

Szoptatós vagy várandósvitamin?

Tulajdonképpen mindegy, nem az elnevezés a lényeg. A szoptatás ugyan azokat a tápanyagokat igényli a szervezettől, mint amiket a harmadik trimeszterben is szükségünk van, vagyis a megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit szem előtt tartó várandósvitamin tökéletes megoldás lehet a szoptatás időszakára is. Sőt! A várandósvitaminok közt könnyebben találunk olyan készítményt, mely szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza az anyagokat (-citrátok és -glükonátok), mint a szoptatós vitaminok között. Ez pedig kifejezetten fontos, hiszen a komplexitás mellett ez gondoskodik arról, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobban felszívódjanak. A szerves kötésben bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb a szervetlen anyagokhoz képest!

Mozgás?

Hát persze, a szoptatás, pelenkázás és egyéb teendők mellett még mozogni is jó lenne… És tényleg az lenne, hiszen a mozgás a fáradság leküzdésében is nagyon jó, és a babával a karunkban is megoldható.