A férfiak férfiasságának egyik alapvető jegye – legalábbis sokak elképzelése szerint – hogy képesek utódokat nemzeni. Ez azonban egyre több esetben nem sikerül, és ebben bizony benne van az a tény is, hogy az emberi faj férfi egyedei bizony nem kifejezetten hatékony spermiumtermeléssel rendelkeznek, mely az utóbbi években ráadásul komolyan romlani is kezdett.

Nem hatékony?

Meglepő adat lehet, de egy teljesen egészséges felnőtt férfi nagyjából ugyan annyi morphologiailag normális spermiumot termel egy napra lebontva, mint egy hím hörcsög – holott a herék mérete igencsak jelentős eltérést mutat – ebből pedig jól látszik, hogy nem, az emberi faj férfi egyedei nem túl hatékonyan termelik a megfelelő spermiumokat. Persze a termelés igen nagy, csak éppen a hibás spermiumok száma is elképesztően magas.

Mit jelent, hogy hibás?

A hibás spermium kifejezés több részletre is vonatkozhat. A hímivarsejtek mozgása, kinézete és a szállított örökítőanyag is sérülésveszélynek van kitéve – ezzel pedig a céljuk teljesíthetetlenné válik. Ráadásul a hibás DNS, RNS és hasonló anyagok sajnos nem feltétlenül eredményezik azt, hogy a spermium életképtelen, vagy nem mozog megfelelően. Egy hibás örökítőanyaggal rendelkező spermium képes lehet a megtermékenyítésre, de így sajnos jelentősen megnő a genetikai betegségek, a koraszülés vagy a vetélés kialakulásának esélye.

A termelt spermiumok csupán 1-2%-a nevezhető tökéletesnek – ám alapesetben ez bőven elegendő ahhoz, hogy egy egészséges, termékenységi gondoktól mentes férfi egy ugyancsak egészséges nővel egy éven belül képes legyen családot alapítani.

Miből adódik a hiba?

A spermiumtermelés hibái természetesen is jelen vannak- ez a fentiekből kiderül.

Néhány 10 évvel ezelőttig a normál spermiummennyiség 200 millió/ml volt a WHO ajánlása alapján. Ez mára hivatalosan is 100 millió/ml-re csökkent, mert mára ez a mennyiség vált általánossá – ez pedig durva csökkenés, mely ráadásul tendenciálisan van jelen. Mindemellett tény, hogy a világon jelenleg minden negyedik ember tápanyaghiánnyal néz szembe, ez pedig a test bizonyos működéseiben okoz hátrányokat.

Hogy miért jön létre a tápanyaghiányos állapot? A környezeti ártalmak, a helytelen étkezés, mozgáshiány és a stressz összefogása miatt. Ezek mindegyike komoly plusz energiatermelést igényel a testtől, amihez több tápanyag kell! Nem utolsó sorban pedig számolni kell azzal is, hogy az élelmiszereink beltartalma az utóbbi 50 évben jelentősen csökkent!

Segítség

A kialakult problémák orvoslásában is kulcsszerepe van a megfelelő tápanyagellátottságnak, de ha azt már önmagában is nehéz elérni, akkor a többletigények kielégítése még problémásabb. Ebben jelenthet jó segítséget a férfivitamin, de ehhez meg kell felelnie egy alapvető kritériumnak, ez pedig a megfelelő anyagtartalom. Ahhoz, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobban segítsék a szervezetet fontos, hogy szerves kötésben legyenek jelen (-citrátok és -glükonbátok pl.: cink-citrát, vas-glükonát), illetve, hogy a lehető legtöbb anyagot vigyük be egyszerre. A készítmény komplexitása révén az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, mint a vas és a D-vitamin kapcsolatában, vagy a cink és a réz esetében is.