A secunder meddőség réme szinte minden családot fenyegethet, akiknek már van legalább egy gyermekük. Talán ez az oka annak is, hogy sokszor ezt az állapotot nem tekintik olyan problémásnak, hiszen a családalapítás már megtörtént. Így tehát nem fordítanak figyelmet arra sem, hogy a secunder meddőség a férfiak esetében is jelen lehet, és a nem megfelelő spermiumtermelést kiváltó tényezők bizony komoly gondokat eredményezhetnek a test más területein is.

Secunder vagy “másodlagos” meddőség

Igen, ez a jelenség a férfiak esetében ugyan úgy jelentkezhet, mint a nőknél, vagyis, ha a kistestvér a sokadik próbálkozásra sem fogan meg, vagy a család a sorozatos vetélések tragédiáját kénytelen átélni, akkor bizony a férfi oldalán is keresni kell a gondot!

Miért?

Azt tudjuk, hogy a férfiak spermiumtermelése egy ciklikusan ismétlődő folyamat, mely normál esetben életük végéig tart. Tény, hogy korral a termelés romlik, de az igazi ellenség a tápanyaghiány. Ez pedig szinte borítékolható egy amúgy is stresszes életvitel mellett akkor, amikor egy babával bővül a család.

A hatások

A pici sokat sír, ezért a szülei keveset alszanak. A megváltozott élethelyzet változtatja a megszokott mindennapokat, a párkapcsolat dinamikája is átalakul, kevesebb lesz a szex, több a feladat, és ez bizony a férfiak szervezetét is megviseli. És akkor még csak nem is említettük a szülés utáni depresszió férfiakat érintő változatát, mely sajnos igen gyakori, vagy a friss apukák vágyát, hogy a családjuknak minél jobb életet biztosítsanak – így pedig a munkamennyiség akár jelentős növelését.

A tápanyaghiányos állapot kialakulása szinte borítékolható, ha csak nem teszünk ellene. Ehhez rendszeresen mozogni kell – ez nem könnyű, hiszen az időnk is kevesebb -, kiegyensúlyozottan kell étkezni, és remek támogatást jelenthet a testnek egy jó férfivitamin. A megfelelően komplex, és szerves kötésekkel dolgozó készítménynek (ezek praktikusan -citrátok és -glükonátok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) a kifejezetten jó hasznosulási arány miatt komoly támogató hatása lehet.

Ez pedig fontos, mivel a spermiumtermelés romlása csak az egyik oldala a tápanyaghiánynak. A secunder meddőség jelentkezése mellett olyan problémák is kialakulhatnak, mint a szív és érrendszeri problémák, gyulladásos állapotok, emésztési, kiválasztási zavarok, hajhullás, pontenciaproblémák, mentális zavarok, stb.