A fejlett nyugati civilizációkban az utóbbi 40 évben a spermiumszám megfeleződött, a spermiumok minősége pedig szintén zuhanórepülésbe kezdett. Ennek okai közt feltételezték a mindennapi vegyi anyagok szervezetre gyakorolt hatásait is, most azonban végre bizonyítást is nyert ez a hatás.

A kutatás

Andreas Kortenkamp professzor munkatársaival a londoni Brunel egyetemem folytatta le azt a vizsgálatot, melyben közel 100 önkéntes (18 és 30 év közötti) vett részt. Vizeletüket vizsgálva kerestek a kutatók olyan vegyi anyagokat, mint a biszfenol, a ftalátok, dioxin vagy éppen a paracetamol. A probléma ezekkel az anyagokkal, hogy belepiszkálnak az endokrin rendszer működésébe, és ezzel többek közt rontják a spermiumok minőségét, csökkentik azok mennyiségét.

A szervezet egy bizonyos pontig képes felvenni velük a harcot, ez a “megengedett szint”. A kutatás az említett vegyi anyagok esetében a megengedett szint 100 szorosát is kimutatta, de átlagosan a megengedett szint 19-szerese volt jelen a vizsgált mintában, ez pedig olyan döbbenetesen magas arány, ami még a kutatókat is meglepte.

Védelem

Igyekezhetünk kerülni a műanyagokat, bízhatunk a törvényalkotók előrelátásában, de mi magunk is képesek vagyunk csökkenteni a vegyi anyagok romboló hatásait, ehhez a szervezet saját védekezését kell erősíteni. A védelem akkor is fontos, ha még nem tervez családot a férfi, hiszen a hormonrendszer befolyásolása révén ezek az anyagok nem kizárólag a meddőséget képesek előidézni, számtalan más ponton is komoly és veszélyes hatást gyakorolhatnak a testre. Mivel a szervezet védekezése a tápanyagok mennyiségének függvénye, így erről az oldalról lehet támogatni a védekezést.

A megfelelő tápanyagellátottsághoz elméletben elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás. Azonban a szervezet igénybevétele – ahogyan arra a kutatás is rámutat – sokkal nagyobb lett az elmúlt pár 10 évben, vagyis a fentiek mellett a tápanyagok pótlása is szükségessé válhat. Erre a férfiak esetében a kifejezetten nekik összeállított vitaminkészítmény lehet a megoldás, mely nem csak vitaminokat, hanem nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezek közül ráadásul a lehető legtöbbet szerves kötésben kell tartalmaznia (jellemzően -citrátok és -glükonátok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) a komplexitás mellett, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!