Az anyatej minden kétséget kizáróan a legtökéletesebb tápanyagforrás a csecsemők számára. Ez igaz még akkor is, ha tudunk felhozni érveket az anyatejes táplálás ellen, hiszen az anyatej minden szükséges tápanyagot megad a kicsinek, amire csak szüksége van. Persze csak akkor, ha az édesanyának van teje…

Érvek és ellenérvek

Érvelni az anyatej mellett felesleges, azt megteszi helyettünk számtalan orvosi szakanyag, személyes beszámoló, tanulmány és a tapasztalat. De akkor mégis mi szólhat ellene?

Nos, az esztétika, mert valóban “el lehet szoptatni” a mellett. Ez az állapot azonban súlyzós edzéssel, masszázzsal adott esetben sebészi segítséggel megoldható (ez utóbbi sajnos nem olcsó, de a többi lehetőséggel is látványos eredményeket lehet elérni). Sokan ezért inkább lefejik a tejet, vagy beszerzik más forrásból, és cumisüvegből adják, ezzel azonban a mikroműanyag szennyezettséget növelik, és ez a babának sem éppen jó dolog – arról nem is beszélve, hogy a szoptatás milyen lelki kapocs a baba és az édesanya közt!

De ha nincs…

Sokan azért kénytelenek a tápszerek – jobb esetben vásárolt/kapott anyatej mellett dönteni, mert egész egyszerűen nincsen tejük. A leggyakoribb probléma az anyatej elmaradásának esetében a tápanyaghiány, mivel sokan elfelejtik, hogy ilyenkor is az édesanya gondoskodik a kicsi tápanyagigényének egészéről!

Ilyenkor is segíthet egy jó várandósvitamin, melynél a név megtévesztő, hiszen az igazán jó készítményeket lehet a szoptatás alatt is szedni. A szoptatás időszakának tápanyagszükséglete megegyezik a harmadik trimeszter tápanyagigényével – de nem azonos sem az első, sem a második trimeszter igényeivel! Vagyis olyan vitaminra van szükség, mely képes a szoptatás igényrendszerének kielégítésére. A tagoltság mellett ehhez a szerves kötésű anyagok (praktikusan -citrátok és -glükonátok, pl.: magnézium-citrát, vas-glükonát), valamint a komplex összetétel is szükséges, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javítható!