A pajzsmirigyre minden kismama nagyon ügyel, ennek ellenére igen sok esetben lép fel a terhesség során pajzsmirigyprobléma, vagy a szülés után az úgynevezett postpartum thyreoditis. Ennek egyik oka, hogy a gondok elkerülése érdekében a kismamák csak a jódot pótolják, ami önmagában kevés lehet.

Jód

Mindenképpen tisztázzuk: a jód elengedhetetlenül fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Ráadásul hazánk jódhiányos terület, ennek megfelelően a jód pótlására is igen sok esetben van szükség.

A jóddal kapcsolatban is igaz – mint minden ásványi anyag és nyomelem esetében –, hogy a felszívódás mértéke sem mindegy, hiszen a pótlás során a különböző jódkészítményekből eltérő arányban hasznosul ez a nyomelem. A lehető legjobb eredményhez érdemes az úgynevezett quatrefolic, vagyis a negyedik generációs jódot keresni, alkalmazni, így érhető el a legjobb beépülési arány.

Önmagában kevés lehet

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez a jód elengedhetetlen, de nem kizárólag erre van szükség. Sokan elfelejtik, hogy ez a szerv sem csak egyetlen nyomelem miatt működik, a hormontermeléshez szüksége van többek közt szelénre, D-vitaminra, vasra, rézre, cinkre, stb. Vagyis amikor a pajzsmirigy egészséges működését akarjuk támogatni – ami ugye kiemelten fontos a meddőség elkerülése, vagy a baba egészséges fejlődése, szempontjából –, akkor nem csak egyetlen tápanyagra kell koncentrálni.

Cink, vas, D-vitamin, és a többiek

Amikor a pótlást szeretnénk megoldani, akkor szembesülünk vele, hogy elképesztően széles kínálattal rendelkeznek a patikák a nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok terén. Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, íme néhány hasznos információ:

  • Az anyagokat érdemes biológiailag aktív, szerves kötési formákban bevinni, hiszen így azok hasznosulása akár 80%.kal is javul! Ezek a kötés formák praktikusan a -citrátokat és a -glükonátokat takarják, például cink-citrát vagy réz-glükonát formában.
  • A felszívódás nem csak a kötési formák függvénye. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, beépülését. Ez igaz a cink és a rész, a vas és a C-vitamin, a D-vitamin és a kalcium, és számos más anyagkapcsolat esetében. Vagyis a választásnál mindenképpen érdemes a komplex összetételű lehetőségek közt válogatni, így fokozható tovább az anyaghasznosulás.
  • A családalapítás elősegítése, a magzat kihordásának vagy a szoptatásnak a támogatása nem ugyan azokat az anyagokat igényli, illetve nem ugyan olyan mennyiségben van szükség az egyes tápanyagokra. Vagyis a kiválasztott készítménynek követnie kell a szervezet igényeit, és az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét megfelelően kell kiszolgálnia. A tervezés és az első trimeszter, a második trimeszter, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatás képeznek egy-egy egységet.