A kismamák ma már a szakemberek javaslatára rendszerint szednek várandósvitamint a terhesség során, hogy így támogassák saját szervezetüket, és a magzat megfelelő fejlődését. Azonban a nem megfelelően megválasztott vitamin komoly gondokat is okozhat, hiszen olyan változások történhetnek a terhesség során, amiket figyelemmel kell kísérni, és megfelelően reagálni kell rájuk!

Változások és a vitaminok

Tény, hogy a várandósságot érdemes vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal támogatni. Itt fontos, hogy az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is képes legyen kiszolgálni a készítmény, illetve, hogy jódot is tartalmazzon, hiszen hazánk jódhiányos terület, így a pajzsmirigyzavarok is igen gyakoriak. Előfordul azonban, hogy a jód árthat!

A pajzsmirigy és a jód

A pajzsmirigy alúlműködése bár kezelést igényel, a várandósvitaminok szempontjából nem hoz változást, a túlműködés azonban más lapra tartozik. Hazánk jódhiányos terület, ennek megfelelően a legtöbb vitaminkészítmény jódot is tartalmaz. Ez érthető, hiszen, ha a pajzsmirigy nem jut megfelelő mennyiségben ehhez az anyaghoz, az a babára nézve is komoly következményekkel járhat, vetélést, fejlődési rendellenességeket válthat ki. Nem véletlenül szűrik a pajzsmirigy rendellenességeit a várandósság alatt is.

Amikor fény derül a pajzsmirigy túlműködésére, a szakorvos a megfelelő kezelést is előírja, de nekünk is gondolni kell a szükséges lépésekre. Ha a pajzsmirigy túlműködik, és továbbra is olyan vitaminkészítményt szedünk, mely jódot tartalmaz, az bizony gondot jelenthet. Ilyen esetekben érdemes váltani. Jódmentes készítmény azonban jóval kevesebb van a piacon, főleg, ha továbbra is ragaszkodunk a megfelelő tagoltsághoz, valamin a szerves kötésben jelen lévő anyagok meglétéhez.

Folyamatos kontroll

Amikor a pajzsmirigy rendetlenkedik, az odafigyelést, rendszeres kontrollt igényel. Nem csak azért, mert a szerv túl, vagy alúlműködése komoly hatással van az egész szervezetre, hanem azért is, mert akár egyikből a másikba is változhat a probléma, viszonylag rövid idő alatt. A pajzsmirigy túlműködése hirtelen alúlműködésbe mehet át a szülést követően, ilyenkor pedig a jód is szükséges lehet újfent.