Ma már tény, hogy a meddőség nem csak a nők közt szedi áldozatait. Bizony a diagnosztizált problémák esetében mára eljutottunk odáig, hogy a férfiaknál jelentkező gondok az összes baj 50%-át teszik ki. Egyes kutatások pedig arra is rámutattak, hogy 100 éven belül több lesz a meddő férfi, mint a termékeny. De mi okozhat terméketlenséget az erősebbik nem esetében?

Alacsony spermiumszám?

A mennyiségi eltérések esetében mindenképpen számolni kell azzal, hogy ez tendenciának tekinthető. Az utóbbi években a normál spermiummennyiség és a minimálisan egészségesnek tekintett spermiummennyiség mértéke is csökkent. Előbbi 200 millió/ml-ről 100 millió/ml-re, utóbbi pedig 50 millió/ml-ről 20 millió/ml-re. A minimálisan szükséges spermiummennyiség azonban még messze nem jelenti azt, hogy az illető nem lehet meddő.

Fontos kiemelni, hogy a spermiumszám csökkenésére külső jel nem utal, ez az ejakulátum mennyiségéből nem megállapítható. Jellemzően akkor derül rá fény, mikor a családalapítás sikertelensége miatt a férfi felkeres egy andrológust.

Mi okozhatja?

Az alacsony spermiumszám oka lehet a genetika, de előfordulhat anatómiai eltérés is. Azonban gyakoribbak az alábbi tényezők:

  • Egészségügyi gondok: a férfiak meddőségének kialakulásához is nagyban hozzájárulhat a belső elválasztású mirigyek nem megfelelő hormontermelése. Ezen felül korábbi fertőzések – különösen a nemi betegségek – okozhatnak hegesedést, elzáródásokat, melyek szintén meddőség kialakulásához vezethetnek.
  • Stressz: bizony, a stressz romboló hatása erősen befolyással lehet a termékenységünkre is.
  • Környezet: ide tartozik a méreganyagokkal való érintkezés (pl.: permetszerek), de a nem megfelelő táplálkozás is. Sajnos azzal is számolni kell, hogy az utóbbi években az élelmiszerek beltartalma (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) jelentősen csökkent, vagyis az egészséges életmód és táplálkozás is sokszor kevés ahhoz, hogy helyreálljon, normalizálódjon a spermiumtermelés.
  • Tápanyaghiány: elérkeztünk a fő mumushoz. Főleg, mivel tulajdonképpen az előzőek mindegyike visszavezethető erre az egy okra. A tápanyaghiányos állapotok ugyanis elősegítik bizonyos betegségek kialakulását, a hormonháztartás eltolódását, a stressz elleni csökkent védekezés meglétét, és persze magát a meddőséget is.

Segítség

Ha a háttérben betegség áll, akkor orvosi segítség nélkül nemigen tudjuk majd lekűzdeni a bajt. Ha azonban a gondot a tápanyaghiány okozza, akkor mi magunk is sokat tehetünk ellene. Ehhez ma már sok, kifejezetten férfiaknak szánt vitaminkészítményt vehetünk igénybe. Ahhoz azonban, hogy tényleg pótoljuk a hiányzó vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, mindenképpen komplex, biológiailag aktív, szerves kötésű anyagokat tartalmazó készítményt keressünk.

Az anyagokat ugyanis nem csak be kell vinni, hanem gondoskodni kell azok hasznosulásáról is. Ezt többek közt más anyaok jelenléte segíti, például a vas felszívódásához szükség van C-vitaminra, de ugyan ilyen kapcsolat áll fent például a kalcium és a D-vitamin vagy a cink és a réz között is. A felszívódás jelentősen megnő, amennyiben szerves kötésű anyagokat (praktikusan -citrát, -glükonát kötéseket jelent) alkalmazunk, hiszen ezek felszívódási aránya 80%-kal is jobb lehet szervetlen kötésű társaikénál.