A pajzsmirigy problémák és a meddőség összefüggése rendszerint a nők esetében kerül elő. Pedig a pajzsmirigy megfelelő működéséhez olyan anyagok is kellenek, melyek hiánya nem csak a hormontermelő szerv működését befolyásolja, hanem a férfiak nemzőképességére is erőteljes hatással van.

Szelén? Szelén!

A szelénnel kapcsolatban a legtöbben tudják, hogy szüksége van rá a férfiaknak a normál termékenységhez, de azt nem, hoy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez is. Így, ha szelénhiány lép fel, azt sokszor jelzi a pajzsmirigy is. Ez az anyag ráadásul fontos összetevője sok antioxidánsnak is, vagyis ezáltal védi többbek közt a spermiumokat is az oxidatív stressztől.

Szelén és termékenység

A szelén szerepe azonban nem merül ki az antioxidáns hatásban. Már önmagában is nehéz a szelénhiány kimutatása, de amennyiben azt a férfi terméketlenségével kötjük össze, akkor még nehezebb a dolgunk. A szelén hiánya ugyanis nincsen hatással a spermaszámra, de a mozgékonyságra és a morphológiára már igen, vagyis gyakorlatilag a spermiumok minőségét befolyásolja – minőségi romlás esetén pedig a fogantatás ugyan úgy végbemegy, de jelentősen megnő a genetikai problémák kialakulásának, a vetélésnek és koraszülésnek az esélye.

Pótlása

Mivel a férfiak a családalapításhoz az egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű spermiummal tudnak hozzájárulni, így a cél, hogy ezzel minden rendben legyen, ennek alapja pedig a megfelelő tápanyagellátottság, mely természetesen magában foglalja a megfelelő szelénbevitelt is.

Ha azt gondolnánk, nem lehet olyan nehéz szelét vinni a szervezetbe, akkor nem tévedünk olyan nagyot, csupán erősen oda kell figyelni arra, mit is fogyasztunk, és célzottan szelén tartalmú élelmiszereket kell sűrűn a tányérra pakolni. De akkor még nem beszéltünk a magnéziumról, a cinkről, az A-vitaminról, a foszforról a rézről és nagyon sok más anyagról, melyek szerepe a termékenység fenntartásában szintén nélkülözhetetlen, és amelyek megfelelő beviteléhez szintén nagyon oda kell figyelni arra, mit is eszünk. Ennek oka, hogy sajnos élelmiszereink tápanyagtartalma drasztikusan lecsökkent, vagyis kizárólag étkezéssel fedezni minden egyes szükséges tápanyag megfelelő bevitelét szinte lehetetlen.

A táplálékkiegésztők jó tápanyagforrások lehetnek, segíthetnek támogatni a szervezetet, de csak ha megfelelnek két alapvető követelménynek. Egyrészt mindenképpen szerves, biológiailag aktív kötési formákban kell tartalmazniuk az anyagokat (ez -citrát és -glükonát formákat jelent praktikusan), mivel így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. A másik szempont a komplexitás. Az egyes anyagok hatással vannak mások hasznosulására. Például a vas C-vitamin jelenlétében képes a leghatékonyabban beépülni a szervezetbe, a cinknek rézre, a szelénnek jódra, és így tovább. Vagyis a komplex, megfelelő kötésekkel rendelkező készítmény javíthat igazán a spermiumtermelésen, illetve a spermiumok minőségén. Emellett természetesen nem szabad megfeledkezni a mozgás fontosságáról, és a kiegyensúlyozott, egészséges és változatos táplálkozásról sem!