A terhességgel kapcsolatban tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindegy, hogyan étkezünk. Az már nem újdonság, hogy a mértéktelen ételfogyasztásnak sem indoka, se jó vége nem lesz, hiszen a jelentős súlytöbblet gondot okoz a babának és a mamának is. A vitaminokkal azonban nem lehet baj, éppen ezért sok kismama nagy mennyiségben fogyasztja a gyümölcsöket. Ezzel azonban lehet baj, éppen ezért a mértékletességre kell törekedni!

Mit ne?

Nyers húst ne. Tengeri herkentyűket ne. Nyers halat ne. Ezek a tiltások már mindenkinek a könyökén jönnek ki, egyáltalán nem újdonság a létük. Meglepőbb lehet azonban, hogy egyes gyümölcsökkel is probléma lehet.

Pedig a gyümölcsök a vitamin szempontjából fontosak, vagyis a kismamák igen nagy mennyiségben fogyasztják őket. Ebben az esetben sem az evéssel van a gond, hanem a mértéktelen evéssel. 2-3 kiló eper könnyen eltűnik az ember hasában, hiszen édes, lédús, olyan finomság, amit nem mindig vehetünk magunkhoz. Sajnos azonban allergizál, ami még akkor is gond, ha a kismama történetesen nem érzékeny rá.

Allergizálók

Fontos kiemelni, hogy a gyümölcsök egészségesek, fogyasztásuk pedig kifejezetten ajánlott terhesség alatt is. A kulcs a mértékletességben rejlik. Az allergizáló, vagy erősen allergizáló ételek, mint az eper, a kivi vagy éppen a mogyoró ugyanis problémásak lehetnek a babára nézve. Nála válthatnak ki allergiát, mely akár a születéstől is jelentkezhet, de megjelenhet későbbi életkorban is. A vitaminok megfelelő pótlásának azonban más módja is van.

Pótlás

Szomorú, de igaz, hogy mára az emberiség eljutott oda, hogy csak étkezéssel nemigen lehet fedezni egy várandósság során megemelkedő tápanyagigényt. Ezt hozza helyre a várandósvitamin, abban az esetben, ha megfelel az alapvető kritériumoknak.

Nem elég tartalmaznia az adott anyagokat, azokat a megfelelő kötési formában kell megtalálni benne. Egy szerveztlen kötés hasznosulása a szervessel szemben siralmasan alacsony. Utóbbi akár 80%-kal jobban képes beépülni a szervezetbe, vagyis mindenképpen ezt érdemes keresni (ez praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti).

Az anyagokkal szemben támasztott követelmények itt nem állnak meg. Az is fontos, hogy a készítmény komplex legyen. Erre azért van szükség, mert sok anyag megfelelő hasznosulásához szükség van egy másik anyagra is. Ilyen kapcsolat áll fenn a réz és a cink, vagy a vas és a C-vitamin között is. Ezen felül természetesen az is fontos, hogy a készítmény megfelelően tagolva szolgálja kis az eltérő trimeszterek eltérő igényeit. A baba fejlődési szakaszainak megfelelő tagolás egy olyan rendszer, mely lehetővé teszi azt is, hogy a várandósvitaminok egyik velejárójának gondolt felesleges hízás elkerülhető legyen.