Végre itt a nyár, közelednek azok az időpontok, amikor a legtöbben indulnak nyaralni. De mi a helyzet akkor, ha történetesen a nő gyermek vár? Különleges helyzete miatt az utazás tiltott? Vagy vannak olyan praktikák, amiket betartva mégis beleférhet egy hosszabb út a terhesség alatt is?

Utazzunk, vagy sem?

Persze, hogy utazunk, hiszen a kismama nem beteg, csak terhes. Persze ha ez nem igaz, vagyis vannak olyan betegségei, melyek már a várandósság előtt is megvoltak, vagy olyanok, melyek a terhesség során alakultak ki, az változtathat a tényálláson. Utazás előtt így mindenképpen érdemes a kezelőorvossal egyeztetni!

Így utazunk mi

Az egészséges kismamák utazása során – legyen szó buszról, autóról vagy repülőről – az egyik legnagyobb rizikó az ücsörgés, pontosabban a mozgáshiány. A terhesség egy bizonyos szakasza után a keringés is lelassul egy picit és sajnos a vér is könnyebben besűrűsödik, ez pedig a mozgáshiánnyal együtt jelentősen növelheti a trombózis esélyét. Ez kikerülendő sok vizet kell inni és kerülni a koffeint és a szénsavas üdítőket. Természetesen több megállóval kell számolni, a repülőn pedig mozogni, sétálgatni kell, valamint lehetőleg olyan helyre ülni, ahol a kismama ki tudja nyújtani a lábát. Gondot okozhat a kabinban az eltérő nyomás és a száraz levegő is – ezek kiszáradást okozhatnak, de ezen is segít a vízivás.

Felkészülés?

Utazásnál a megváltozott környezet miatt a fertőzés esélye is nagyobb. Ez igaz a betegségekre és a hüvelyi fertőzésekre is, melyeket terhesen mindenképpen ki kell kerülni. Ehhez az immunrendszert kell turbózni egy kicsit, valamint feltölteni a cink és réz raktárakat, hiszen ezek az anyagok segítenek elkerülni a hüvelyi fertőzések kialakulását, azok felszállóvá válását.

Ma már pusztán étkezéssel fedezni a tápanyagszükségletet nagyon nehéz, így már a szakemberek zöme javasolja a várandósvitamin szedését. Ezek közül azt válasszuk, mely komplex és a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában (-citrát; -glükonát) tartalmazza, hiszen így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb. Emellett tartsuk szem előtt, hogy az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényekkel rendelkeznek, ezt a várandósvitaminnak megfelelő tagoltsággal kell követnie.

A megelőzés másik eszköze az odafigyelés. A kismama lehetőleg mindig tegyen egy pólót, törölközőt maga alá, ha fürdőruhában leül, még akkor is, ha ezt párnára teszi. Lehetőség szerint az élő vizeket részesítse előnyben, a medencékben sajnos a fertőzés esélye is nagyobb.