A secunder, vagyis már meglévő baba után jelentkező meddőség kevésbé ismert jelenség, sajnos kevésbé megértőek az emberek azokkal, akik ilyenben szenvednek. A secunder meddőség hátterében pedig sok esetben olyan egyszerű tényezők állhatnak, mint a vashiány, mely viszonylag egyszerűen orvosolható.

Secunder meddőség és vashiány

Igen, ilyen is létezik. Ez azt az állapotot takarja, mikor a családban már van egy, vagy akár több gyermek is, de nem sikerül újabb testvérrel megörvendeztetni őket. A secunder meddőségről sokkal kevesebbet hallani, hiszen sokan nem mernek beszélni róla, mert azonnal megkapják: neked legalább már van gyereked. Hátterében – akárcsak a “normál” meddőség esetében – a legtöbbször tápanyaghiányos állapot áll.

Ezek közt az egyik legjellemzőbb a vashiány és a következtében jelentkező vashiányos vérszegénység. Ez az elem ugyanis a vér egy fontos alkotórésze, vagyis a vérrel együtt vas is ürül a szervezetből. Ez a hölgyek esetében kiemelten fontos, hiszen náluk a havi vasveszteség így 20-25 mg is lehet – és akkor a rendszertelenül jelentkező, köztes vérzésekkel tarkított menzeszről nem is beszéltünk. Vasat használnak a szoptatás során is, vagyis ennek az anyagnak a pótlása kiemelten fontos! Vashiányos állapotoknál ugyanis a várandósság kialakulásának valószínűsége minimális, a babára gyakorolt hatásokat nem is említve.

Pótlása

A vaspótlása ott a spenót, igen magas vastartalommal. Csakhogy a növényekből a vas nagyon rosszul szívódik fel a szervezetben. A húsokból sokkal jobban, ezeknek azonban lényegesen alacsonyabb a vastartalma.

A vas pótlása, különösen várandósság vagy szoptatás alatt a leginkább vitaminkészítményekkel, praktikusan várandósvitaminnal oldható meg. Persze itt sem mindegy, melyikkel. A szoptatás tápanyagigénye ugyanis nem ugyanaz, mint az első trimeszteré, vagyis a kiválasztott készítménynek ezt bizony figyelembe kell vennie. Ahogyan azt is, hogy a szerves kötésű vas – és minden más anyag is – lényegesen jobban hasznosul, szervetlen kötésű variációinál (szerves kötésű vas pl.: a vas-glükonát).

Mindemellett nagyon lényeges szempont az is, hogy milyen más anyagok vannak jelen a készítményben! A természetben önmagában igen ritkán találkozhatunk nyomelemekkel, ásványi anyagokkal. Ezek jellemzően segédanyagaikkal egyszerre vannak jelen, melyek önmahgukban is igen fontosak. A vas esetében a felszívódását jelentősen megkönnyítő segédanyag a C-vitamin, vagyis ennek legalább jelen kell lennie a kiválasztott várandósvitaminban. Ezen felül minél komplexebb, összetettebb egy várandósvitamin, annál jobb lehet a benne szereplő anyagok hasznosulása is.