A férfiak még ma is sokkal kevesebbet foglalkoznak külsejükkel, mint a hölgyek. Ezzel alapvetően nincs is semmi baj, azzal azonban igen, ha bizonyos intő jelekről nem vesznek tudomást, hiszen azok akár a családalapítási képességeket is érinthetik.

Haj, köröm és bőr

Igaz, a férfiak nem arról híresek, hogy ápolt, dús, lobogó hajkoronájuk van, vagy éppen csodálatosan szép körmeik. Sőt, akkor sem dől össze a világ, ha néhány pattanás, esetleg akne is van a bőrükön. Holott az elvékonyodó haj, a fehér foltos körmök vagy az akne mind cinkhiányra utaló jelek, mely bizony a férfiak termékenységére is hatással van!

Minőségi, mennyiségi romlás

A spermiumok számának csökkenése tendenciális, és a világon mindenhol jelen van. A minőségi romlást sem szabad figyelmen kívül hagyni, ráadásul mindkettő hátterében meghúzódhat a cinkhiány. Minőségi romlás esetén a megtermékenyítési képesség nem, vagy csak kisebb mértékben sérül, azonban hatalmas kockázatokat rejt magában. Ilyenkor a spermiumok DNS és RNS állománya szenved sérülést, aminek következtében a genetikai betegségek kialakulásának esélye jelentősen megnő. De sajnos ugrásszerűen nő a vetélés, sorozatos vetélés és koraszülés lehetősége is.

Cink pótlás

A cink pótlása nem olyan egyszerű. Ennek oka a már fent említett élelmiszer – beltartalom csökkenés, illetve az, hogy sok esetben a táplálékkiegésztők sem a megfelelő formában tartalmazzák. Igen, ma már létezik kifejezetten férfiaknak kialakított vitaminkészítmény is, mely tartalmaz cinket. De igazán hatást csak akkor ér el, ha a cinket szerves kötési formában (pl.: cink-citrát) tartalmazza, a beépülést elősegítő szintén szerves kötésű anyagokkal együtt. A cink esetében ez a réz, praktikusan a réz-glükonát.