A férfiak számára talán az egyik legismertebb anyag a cink. Igaz, ez is inkább akkor, amikor az orvostól megkapják a diagnózist: meddőség. A cink ugyanis komoly szerepet játszik a normál nemzőképesség fenntartásában, de a járvány idején a pótlása még fontosabb!

Nem csak a vitaminok

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy immunrendszerünk működéséhez nem csak a vitaminokra van szükségünk, hanem ásványi anyagokra, és nyomelemekre is!

Tudjuk, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez a vitaminok elengedhetetlenül fontosak. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni – főleg most, a koronavírus-járvány kellős közepén –, hogy mennyire fontos a megfelelő D- és C-vitamin pótlás. A D-vitamin ajánlott bevitele napi 2000 NE körül mozog, és -kiváltképp télen – ennek bevitele többnyire táplálékkiegészítők formájában történik, hiszen ekkora mennyiséget csak táplálkozással nem lehet bevinni. A táplálékkiegészítő esetében arra kell figyelni, hogy D3-vitamin formában tartalmazza az anyagot, ennek a legjobb ugyanis a hasznosulása!

Cink?

Ha cink, akkor termékenység – mondják sokan, pedig a cink igencsak fontos szerepet tölt be a megfelelő immunválasz kialakításában is! Hiányában sajnos lényegesen fogékonyabbak leszünk a felső legúti betegségekre, ráadásul a cink közvetlenül szerepet kap az ízérzékelés – és ezzel karöltve a szaglás – kialakításában is. A cinkhiány sajnos csökkent íz és szaglásérzékelést eredményez, mely kifejezetten ijesztő lehet, mivel a Covid-19 fertőzésnek is hasonló tünetei lehetnek.

Pótoljuk

A cink a D-vitamin és a C-vitamin pótlása a férfiak esetében is kiemelt jelentőségű, akárcsak a nőknél, vagy éppen a kismamáknál – kiváltképp most! Azonban a táplálékkiegészítő formájában bevitt anyagok esetében nem csak a mennyiségre kell figyelni, hanem a hasznosulásra is.

A D-vitaminnál már említettük, hogy lényegesen jobban hasznosul D3-vitamin formában. A cink (réz, kalcium, magnézium, vas, …) esetében a hasznosulás akkor lesz lényegesen jobb (akár 80%-kal is), ha szerves kötési formában vannak jelen, ami praktikusan -citrát és -glükonát formákat jelent (cink-citrát). A komplexitás kérdésköre a másik, ami kiemelten fontos, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. A cink esetében például az A-vitamin hasznosulása lényegesen jobb, de a rézbevitellel is erősen összefügg a felszívódásának mértéke. Ez a kapcsolat fennáll a C-vitamin és a vas között, vagy a D-vitamin és a kalcium között is, de még számtalan más esetben is!