A D-vitamin pótlásának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez igaz a Covid időszakban is, hiszen az immunrendszerünk megfelelő működése is múlik a D-vitamin ellátottságon, de bizony hiányában a terhesség sem jöhet létre. És sajnos meglepő anyagok is erősen ronthatják a hasznosulását.

Fruktóz

A gyümölcscukorral kapcsolatban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a “jó” cukor, azaz ebből lehet fogyasztani, amennyit csak szeretnénk – ez azonban hatalmas tévedés. Azon túl, hogy erősebben dobja meg a vércukorszintet, mint a finomított cukrok, sajnos a D-vitamin hasznosulására is káros lehet, ha túlságosan magas a szintje a szervezetben.

Akkor kevesebb gyümölcs?

Még csak véletlenül sem! A gyümölcsök, legyen bármilyen magas a fruktóztartalmuk, mindenképpen hasznos és a szükséges részei a táplálkozásnak. A gyümölcslevek azonban nem! Ezeknek ugyanis – bár hozzáadott cukrot nem tartalmaznak – a fruktózszintjük kifejezetten magas. Ez igaz a többi üdítő esetében is, legyen szó a kólákról vagy éppen a narancsos üdítőkről. A fruktóz túlságosan magas szintje ráadásul nem csak a D-vitamin hasznosulását rontja, hanem a szervezetben keringő aktív D-vitamin lebontását is elősegíti, vagyis kétfrontos támadással él ez ellen a fontos anyag ellen.

Okos pótlás

A megoldás az okos tápanyagpótlásban rejlik, hiszen a megfelelő tápanyagellátottság nem csak az egészség alapfeltétele, de nélküle a várandósság sem jön létre, vagy megugrik a vetélés, koraszülés kockázata.

Mindenképpen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás (gyümölcsökkel!) és a rendszeres mozgás, azonban sajnos ez a legtöbbször már nem elég a megfelelő tápanyagellátottsághoz. A D-vitamin esetében pedig a tél is komoly kihívás, hiszen ilyenkor a szervezet csak kis mennyiségben tudja ezt az anyagot előállítani, melyből a hazai lakosság 90%-ának egész évben hiánya van!

A pótlás – főleg családalapítási szándék esetén – tökéletes eszköze lehet a várandósvitamin. És itt lép képbe az “okos” megoldás. A vitaminkészítmények zöme ugyanis csak nagyon kis mennyiségben hasznosul a szervezetben, még akkor is, ha nagy mennyiségben tartalmazza a bevitt anyagokat. Ennek oka a szervetlen kötések alkalmazása. A biológiailag nem aktív kötésekből a szervezetnek egy sor átalakítás során kell aktív anyagokat képeznie. Ez pedig kifejezetten energiaigényes, így pedig a szervetlen kötésben bevitt anyagok hasznosulása siralmasan alacsony.

Szerves kötésben (-citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát, réz-glükonát) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. Emellett figyeljünk a komplexitásra. A D-vitamin esetében is fontos, hogy ne önmagában vigyük be az anyagot. Bár tény, hogy sok készítmény már D3 formában tartalmazza a vitamint, ami hasznosulás szempontjából nagyon jó, de a D-vitamin felszívódásába beleszól a kalcium, az A és a K-vitamin, valamit egy sor másik anyag is. A legjobb hasznosulásért ezért a komplex, sok összetevős vitaminok a jobbak. Ha pedig a cél a családalapítás, akkor arra is figyeljünk, hogy az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényekkel is rendelkeznek, hiszen más és más fejlődési szakaszt fednek le. A jó várandósvitamin ezt a tagoltságot mindenképpen szem előtt tartja.