A genitális gyulladásokkal kapcsolatosan a női nemi szervek tekintetében igen szélesek az ismereteink. A férfi oldalon is igaz ez, csakhogy a szakemberek ismeretanyag már lényegesen kisebb hányadban jut el az emberekhez, holott fontos lenne tisztázni: a genitáliákat érintő gyulladások bizony a férfiak esetében is erősen veszélyesek lehetnek.

Gyulladások

Egy német tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a férfiaknál megállapítható meddőségek mintegy 6-10%-ában az úgynevezett urogenitális fertőzések tehetőek felelőssé a probléma kialakulásában. Érthetőbben: azok a fertőzések és gyulladások, melyek a húgyivari szerveket érintik, és gyulladásos folyamatokat indítanak el.

Tünetek

Azt gondolnánk, hogy egy ilyen érzékeny területen a gyulladást azért észreveszi az ember fia, főleg, ha az a herékben van jelen. Sajnos azonban tény, hogy ezek a folyamatok többnyire tünetmentesen vannak jelen, károkat azonban ekkor is okoznak, nem is keveset. Ráadásul tulajdonképpen az egyetlen megbízható módszer a kimutatásukra a herebiopszia, mely egy igen fájdalmas, és nem éppen veszélytelen beavatkozás, vagyis ennek megfelelően nem alkalmazzák olyan sűrűn. Azonban, ahogyan arra a tanulmány is kitér. A herebiopsziák mintegy 25%-nál kimutatható olyan gyulladásos folyamat, melynek semmilyen tünete nincsen, ugyanakkor a spermiumokat károsítja, sajnos akár tartósan, vagy visszafordíthatatlanul is.

Megelőzés

Talán már mindenki unja ezt a kifejezést, pedig az urogenitális fertőzések esetében ez a leghatékonyabb eszköz, mely a kezünkben van. Ehhez mindenképpen szükség van cinkre és rézre, mely két anyag a szervezetben antibakteriális, fungicid (gombaellenes) és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ma már sajnos kizárólag étkezéssel bejuttatni a megfelelő mennyiséget ebből a két anyagból sem egyszerű, így érdemes vitaminkészítménnyel pótolni – ebben az esetben azonban mindenképpen szerves kötésben keressük, mert a hasznosulás így akár 80%-kal is jobb.

A réz és a cink hasznosulása más anyagok jelenlététől is függ, melyek többek közt a magnézium, az A, E és C-vitaminok, stb. Vagyis a készítmény, melyet választunk ne csak a szerves kötéseket (-citrát és -glükonát) biztosítsa, hanem komplex is legyen.