Hogy létezik-e a férfiklimax, ma már nem is kérdéses. De hogy sok vizet zavar-e a férfiak életében? Nem, sőt, foglalkozni sem foglalkoznak vele a legtöbben, pedig sokkal komolyabb dologról van szó, mint arról, hogy csökken a családalapítás lehetősége.

50 évesen család?

Nem, 50 évesen már csak nagyon kevesen alapítanak családot, vagyis a férfiklimax messze nem ezért olyan rossz. A probléma az, hogy lassan lecsökken a tesztoszteron termelése a herékben, aminek szerteágazó hatásai vannak a szervezetben, nem csak a nemzőképességet és a libidót érinti.

Tesztoszteron és férfierő

A tesztoszterontnem csak androgén, vagyis férfihormonként ismert, hanem anabolikus, vagyis felépítő hormonként is, vagyis hatásai a csontképződésre/sűrűségre, az izomtömegre és még számos más funkcióra is tetten érhetőek.

Ezeknek a hatásoknak a kiküszöbölésében és csökkentésében játszhatnak jelentős szerepet a tápanyagok, melyeket ma már sajnos szinte lehetetlen kizárólag étkezéssel bevinni. Szerencsére a piacon sok a férfivitamin, és ha jót választunk, az sokat segíthet.

Ahhoz, hogy valóban hatékony lehessen, mindenképpen szerves, biológiailag aktív kötésekkel (-citrát és -glükonát kötési típusok) kell, hogy szerepeljenek a benne lévő anyagok, valamint komplexnek kell lennie. Az egyesével szedett tápanyagokkal ellentétben ugyanis a komplexitás lehetővé teszi, hogy az egymás felszívódását segítő anyagok (pl.: vas és C-vitamin) egyszerre legyenek jelen. A szerves kötések pedig akár 80%-kal is javítják a tápanyagok hasznosulását.

De én már nem akarok gyereket!

Fontos tisztázni, hogy az andropauza nem csak a családalapítási képességekre van hatással, hanem az egészségi állapotra is a tesztoszteron fent említett hatásai miatt. A megfelelő tápanyagpótlás mellett lényegesen kisebb mértékben jelentkezhet a fáradékonyság, a hőhullámok és sok más, kellemetlen tünet is.