Az endometriózis az utóbbi időben sajnos megint a figyelem középpontjába került. És most sem azért, mert kifejezetten hatékony megoldást találtak a kezelésére, hanem azért, mert sajnos a betegség orvosi kezelése mostantól igencsak drága mulatság lehet. Hogy kiket érinthet az endometriózis, hogy milyen tüneteket ad, és hogy hogyan lehet kezelni, illetve mivel lehet elkerülni kialakulását?

Endometriózis

A kifejezés az endometriális szövet nevéből adódik. Ennek helye a méhben lenne, hiszen itt tudja megfelelően ellátni a feladata, ciklikusan megvastagodni, és ha kell, leválni is kiürülni a szervezetből. Ha máshol is megjelenik – és az endometriózisban éppen ez történik – akkor is megtartja ezt a ciklikusságot, de leválás után a hasüregbe kerül, ott pedig gyulladásokat, összenövéseket, hegesedést idéz elő.

Miért?

Az endometriózis esetében sem lehet biztosat mondani a kialakulásról. Lehet a hátterében genetika is, de az biztos, hogy hajlamosít a kialakulásra a tápanyaghiányos állapot, a mozgáshiány és az immunrendszer nem megfelelő működése is. Ráadásul bármikor és bármilyen korú nőnél jelentkezhet, megkeserítve ezzel a mindennapokat, és fájdalmat, sok esetben meddőséget hozva magával.

Van megoldás?

Az endometriózis esetében is áll a tézis, miszerint megelőzni könnyebb, mint kezelni, bár sajnos mivel a pontos kiváltó okokat nem ismerjük, így biztos recept a megelőzésre sincsen. Általánosságban azonban igaz, hogy a megfelelő tápanyagellátottság mellett sokkal kisebb valószínűséggel jelentkeznek olyan típusú gondok, mint az endometriózis, vagy akár a PCOS, IR és társaik. A tápanyagellátottság kérdése, illetve annak megoldása azonban nem olyan egyszerű.

Ma már kizárólag táplálkozással szinte megoldhatatlan a megfelelő ellátottság, erre jó példa az a kétmilliárd tápanyaghiányos ember, akik zömmel a fejlett nyugati országok lakói. A megoldást a megfelelő női, illetve várandós vitaminok jelentik, melyek komplexek, szerves kémiai kötésben tartalmazzák az anyagokat (-citrátok és -glükonátok), valamint várandósvitamin esetében a megfelelő tagoltságról is gondoskodnak, hiszen az eltérő trimesztereknek eltérő a tápanyagigénye is.