Sajnos szomorú tény, hogy egyre több párt érint a meddőség világszerte. Ráadásul mind a férfiak, mind a nők oldaláról jelen van a probléma, ami tovább árnyalja a képet. Pontosan ezért érdemes arról beszélni, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni, ha nem jön a baba. 

Meddőség? 

“Ha egy éven belül, normál szexuális élet mellett sem jön a baba” – igen, ezt sajnos mára szinte mindenki tudja, mert olyan információvá vált, ami egyre többünket érint. Ugyanakkor a kivizsgálással nem kell egy évet várni, hiszen az olyan kórok, mint az alacsony spermiumtermelés vagy a PCOS családi halmozódást is mutatnak. 

Örökletes bajok. 

A hölgyek esetében a gyakori hüvelyi fertőzések, vagy gyulladások is intő jelként értelmezhetőek egy alaposabb kivizsgáláshoz – takarhatnak olyan bajokat, melyek akár még örökölhetőek is. Uraknál ilyen jellegű támpontok sajnos nem mutatkoznak – ugyanakkor esetükben a vizsgálatok lényegesen gyorsabban lezajlanak és kisebb kellemetlenségen kívül fájdalommal nem járnak. 

Előkészületek 

Nem csak a betegségek ellen hatékony, hanem az egészség és a normál működés fenntartásában is hatalmas szerepet játszik a megfelelő tápanyagellátottság – melyhez ma már sok esetben nem elég a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés, mivel élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen csökkent, miközben a környezeti ártalmak romboló hatása egyre csak emelkedik. Éppen ezért a terhességekhez, sőt, tulajdonképpen azok “előkészítéséhez” is javasolják már a szakemberek a tápanyagpótlást. 

Ennek eszköze lehet a jó vitaminkészítmény, de ehhez mind a férfiak, mind a nők esetében meg kell felelnie néhány kritériumnak. Egyrészt összetettnek kell lenniük, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ezen kívül kiemelten fontos a szerves kötések minél nagyobb arányú jelenléte. A szerves, biológiailag aktív kötési formákkal (-citrátok és glükonátok) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

A terhesség nagy kihívás a női szervezetnek, így annak támogatása is sokszor szükséges, ám itt még egy fontos részletet szem előtt kell tartanin. Ez pedig nem más, mint az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszere. Az egyes trimeszterek tápanyagigénye ugyanis nem azonos. A felkészülési időszak, valamint az első trimeszter azonos szükségletekkel rendelkezik, de az első három hónap után változik a tápanyagigény. A második trimeszter végén újra van egy váltás, ekkor azonban nem csak a harmadik trimeszter végéig tudjuk azonos anyagokkal támogatni a szervezetet, hanem egészen a szoptatás végéig.