Az alkohol és a terhesség kapcsolata már igen régóta feltérképezett terület. Tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora károkat is tud okozni az alkohol a magzatban, így a terhes nők azonnal megválnak a még a legenyhébb alkoholtartalmú pohártól is, amit fény derül állapotukra. De mi a helyzet a fogantatással?

Inni, vagy nem inni

A Manhesset-i Orvosi Kutatóintézet egy tanulmánya rámutatott arra, hogy még a csekély mértékű alkoholfogyasztás is erősen befolyásolja a fogantatás valószínűségét, sőt, a korai terhesség megtartásának esélyét is.

A széles merítésű mintával dolgozó kutatás során a szakemberek kiderítették, hogy az ovuláció utáni alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a petesejt megtermékenyülésének valószínűségét. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a “nagyivók” körében a teherbe esés valószínűsége 27%-ra csökkent, a mérsékelt alkoholfogyasztók között pedig 32%-ra. Ehhez képest az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó nők teherbe esési valószínűsége egy ovuláció alatt 41,3% volt. Az alkoholfogyasztás azonban semmilyen hatással nem volt a fogantatásra akkor, ha az az ovulációt megelőző időszakban történt.

Semmi ital?

Az alkohol az ösztradiolon keresztül gyakorol hatást a termékenységre. Vagyis nem az ital elhagyása, hanem a megfelelő fogyasztása (időpont és mennyiség) lehet a megoldás, emellett azonban más oldalról is bőven lehet támogatni a családalapítási terveket!

Esélyek

Szerencsére az esélyeket lehet növelni. Ehhez első körben az alkohol mérséklése/elhagyása szükséges, második lépés gyanánt pedig a tápanyagpótlás. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás ezt hivatott megadni nekünk, sajnos azonban már kevés eredménnyel. Egyik sem kihagyható az egyenletből, de élelmiszereink beltartalmának jelentős csökkenése, valamint a környezeti hatások egyre több energiát elemésztő kivédése a szervezetben tápanyaghiányos állapotokat idéz elő. A tápanyagok pótlása tehát szükséges, családalapítási tervek esetén pedig hatalmas segítség lehet a várandósvitamin, de ehhez meg kell felelnie három kritériumnak. Mindenképpen komplexnek kell lennie, hiszen így a hasznosulás jelentősen javul (a vas például sokkal hatékonyabban szívódik fel C-vitamin jelenlétében, ahogyan a cink hasznosulása is megnő réz jelenlétében, stb). A szerves, biológiailag aktív kötések a hasznosulást akár 80%-kal is javítják, így erre is mindenképpen érdemes figyelni (ezek a kötések praktikusan a -citrát és -glükonát formákat takarják: cink-citrát, vas-glükonát).

A harmadik fontos részlet a terhesség biológiájából adódik. A várandósság során három trimesztert, három fejlődési szakaszt különítünk el. Ezeknek a szakaszoknak más és más a feladata, ennek következtében pedig a tápanyagigényük is eltér! A várandósvitaminnak a három trimeszter igényeit megfelelő tagolással kell kiszolgálnia.