Az utóbbi időkben az endometriosis erősen előtérbe került, köszönhetően annak, hogy kezelése igencsak drágává vált. Ezzel a betegséggel viszonylag sokat foglalkozik a sajtó, azonban egy nagyon hasonló kórról megfeledkeznek pusztán azért, mert a késői reproduktív kor betegsége. Ez pedig az adenomyosis, melynek tünetei sokban hasonlítanak az ismertebb endometriosis-hoz.

Adenomyosis

Egy jóindulatú kórképről van szó, melyről akkor beszélhetünk, ha a méhnyálkahártya, vagyis az endometrium alsó rétegének mirigyei, és a mirigyek közötti szöveti állomány, vagyis a stroma behatolnak a méhizomzat rostjai közé.

A kifejezés, mely szerint ez a “késői reproduktív kor” betegsége azt takarja, hogy jellemzően a harmincas éveikben járó nőknél jelentkezik, míg az endometriosis-ra jellemzően fiatalabb korban derül fény

Tünetek

Hasonló a két betegség, így tüneteik is azok, bár nem teljesen azonosak.

Mindkét esetben jellemző a fájdalmas menzesz, mely fájdalom sajnos akár állandó jelleggel is jelen lehet. Ugyancsak jellemző mindkét esetben a bő vérzés, valamint a meddőség, illetve a sorozatos vetélés jelentkezése.

Megelőzés és esélyek

Az adenomyosis gyógyszeresen, akár műtéti úton is kezelhető, de sokkal jobban járunk, ha a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. Sajnos kialakulásának pontos okai ismeretlenek, de a genetika, a reproduktív szervek műtéti “bolygatása”, illetve a környezeti ártalmak is szerepet játszanak a megjelenésében. Ez utóbbi ellen tudunk sokat tenni.

A környezeti ártalmak kivédésére a szervezet többletenergiát használ, melyet valahonnan pótolnia kell. Ha ez nem sikerül, akkor az energiát olyan funkcióktól veszi el, melyek nem szükségesek az élet fenntartásához – a reprodukció pedig ilyen. A környezeti ártalmakat elkerülni nem lehet, így marad a többletenergia biztosítása.

Ezt ma már kizárólag étkezéssel megoldani szinte lehetetlen, azonban a vitaminkészítmények remek megoldást jelenthetnek. Ehhez az kell, hogy a bevitt anyagok hasznosulása a lehető legjobb legyen, amiben a szerves kötések (-citrát, -glükonát), és a komplexitás jelent hatalmas segítséget.

Ha a cél a családalapítás, akkor a vitamin speciálisan várandósvitamin kell legyen. Ezek között azonban olyat keressünk, mely valóban képes a várandósságot megfelelően kiszolgálni tápanyagokkal. A terhesség ugyanis három trimeszterből, három fejlődési szakaszból áll, és ezeknek eltérő a tápanyagigénye is, vagyis a várandósvitaminnak megfelelő tagoltsággal is kell rendelkeznie.