Bár egyre többet foglalkozunk a meddőséggel, sajnos továbbra is tartják magukat olyan tévhitek, melyeket, ha elhiszünk, akkor nagyon sokat ronthatunk a saját esélyeinken a családalapításra. A hibás elképzelések közül most 5-öt vizsgáltunk meg

Fiatalon még a fogkeféjétől is….

Hát persze, ezzel a történettel mindenki találkozott, de az igazság az, hogy a kor még nem garancia arra, hogy termékenyebbek is vagyunk. Ehhez ugyanis a tápanyag ellátottság is kell, bár tény, hogy a kor is sokat nyom a latban.

Ráérek, nem hajt a tatár, ma már a 40-es kismamák sem ritkák

Valóban, ma már lehetséges az is, hogy valaki anyává váljon a 40-es éveiben – ez azonban még ma sem gyakori, és igen nagy rizikója is van, hiszen lényegesen emelkedik a genetikai problémák kialakulásának esélye. De jó tápanyag ellátottsággal valóban lehetséges, komoly orvosi felügyelettel. Erre várni azonban hiba lenne…

Majd az orvos megoldja, és ott a lombik is…

Azok az emberek, akik nem foglalkoznak saját egészségükkel, nem mozognak rendszeresen, és nem étkeznek kiegyensúlyozottan, könnyen találhatják magukat olyan helyzetben, amiről azt gondolták, velük nem fordulhat elő. Ráadásul a várandósság elképesztő tápanyagigénnyel is jár, és ha a test nincsen felkészülve rá, akkor a terhesség kialakulásának esélye is erősen lecsökken. Nem véletlen, hogy ma, hazánkban minden negyedik pár küszködik családalapítási gondokkal.

A lombikprogram pedig valóban utolsó mentsvár kellene, hogy legyen, hiszen a siker itt is “csak” 36%-os, ami egyébként fantasztikus eredmény, de láthatjuk, hogy nem garantál semmit. És itt csak a teherbe esés sikeressége szerepel, a baba kihordása már nem. Ráadásul az orvos sem mindenható, komoly segítséget jelent, de nem képes bármit helyrehozni.

Terméketlenség? Nem baj, nem akarok gyereket…

Fontos tisztázni, hogy a termékenység egy olyan funkció, melynek fenntartása nem csak azért fontos, mert családot akarunk alapítani. Ahhoz, hogy a hormonháztartás a szervi működések és más rendszerek is tökéletesen “fussanak” kell a megfelelő tápanyag ellátottság – ez pedig a termékenységet is magával hozza jó esetben. Tehát a terméketlenség sejteni engedi, hogy máshol is lesz gond a szervezetben.

Ha pár hónap alatt nem megy, akkor baj van!

Egy teljesen egészséges nő esetében egy ovuláció alkalmával a terhesség kialakulásának esélye 25% körüli. És akkor még meg sem említettük a férfi oldalát a folyamatban. Ahhoz, hogy az esélyeket maximalizálhassuk mindenképpen fontos a mozgás, az étkezés és a megfelelő tápanyagpótlás. Sajnos a világon minden negyedik, nagyjából 2 milliárd ember tápanyaghiányos állapottal küszködik, sokszor úgy, hogy nem is tud róla. És ebben bizony a fiatalok is benne vannak, zömmel a fejlettebb országokból. Az ok a stressz, a környezeti ártalmak és az élelmiszerek tápanyag tartalmának jelentős csökkenése.

Az esélynövelés remek eszköze a várandósvitamin, melynek nem csak komplexnek kell lennie, hanem a benne szereplő anyagoknak is szerves (-citrát, -glükonát) kötéssel kell jelen lenni. De!

Emellett fontos, hogy megfelelően tagolt is legyen. A szervezet felkészítése a terhességre, valamint az első trimeszter tápanyagigénye merőben eltér például a második trimeszterétől, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak igényeitől. Vagyis a jó várandósvitamin megfelelő tagoltsággal is rendelkezik, hogy az esélyek tényleg maximalizálhatóak legyenek.