Az energiaitalok népszerűsége töretlen, annak ellenére, hogy kutatások igazolták, a túlzott koffeinbevitel a szívet is erősen megterheli. Azonban az energiaital segít ébren maradni, az edzés után felpörget, és még trendi is, így fiatal férfiak milliói isszák akár napi szinten is. Ez pedig hatalmas problémákat okoz.

A koffein és a rombolás

Számtalan ember van ezen a bolygón, aki el sem tudja képzelni a reggeleket koffein nélkül. Sőt, napi 3-4 kávét is megiszunk, és akkor még nem is esett szó az energiaitalokról, melyek fogyasztása egy korosztályban sajnos már napi szintű lett. Egy – egy ilyen ital elfogyasztása még elfér, de rendszeres fogyasztásuk óriási károkat képes okozni a szervezetben. Az anyagcsere túlzott és hosszas fokozása stresszt jelent a keringési rendszernek is, és a szívet is károsítja. De a túlzott koffein hatással van a termékenységre is!

A romló spermium

Az nem igazán szorul magyarázatra, hogy miért gond, ha a szívre rossz hatást gyakorol a sok koffein. A spermium minőségi romlása azonban más lapra tartozik. A túlzott koffeinmennyiség elősegíti a spermium DNS töredezettségét, és csökkenti a spermiumszámot is.

Pótlás

A koffein romboló hatásainak egy része kompenzálható azzal, ha gondoskodunk a test megfelelő tápanyagellátottságáról – hiszen az anyagcsere fokozása révén a koffein a testet többlet energia felhasználására készteti, amit a test a másodlagos funkcióktól von el. Ehhez elengedhetetlen a mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, azonban mára az élelmiszerek beltartalmi csökkenése révén ez sokszor már nem elég.

A tápanyagok pótlására egy jó férfivitamin megfelelő lehet. Ehhez komplexnek kell lennie, és szerves kötésben kell tartalmaznia az anyagokat (-citrátok és -glükonátok pl.: magnézium-citrát; vas-glükonát). Ez a két kitétel gondoskodik arról, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobban hasznosuljanak, így a végeredmény valóban hatékony lesz, ellenkező esetben inkább csak drága vizeletet tudunk létrehozni, valódi segítséget nemigen kapunk.