Létezik egy betűszó, a PMS mely nők millióinak életét keseríti meg. Nagyon sok esetben ezeknek a tüneteknek az enyhítésére az orvosok fogamzásgátlót írnak fel, vagy görcsoldót javasolnak, és bár ezek használhatnak, a probléma gyökerét kicsit sem oldják meg. Pedig ez a feladat sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk.

PMS

A premenstruációs szindrómát valószínűleg nem kell sokaknak bemutatni, hiszen a nők igen nagy százaléka találkozik vele. Többnyire akkor jelentkezik, mikor a ciklussal is gondok vannak, de ez nem feltétel, tökéletes ciklus mellett is lehetnek PMS tünetek. Ezek pedig a fejfájástól a görcsökön keresztül az ingerlékenységig, vagy a bőrproblémákig bármik lehetnek.

Hogy mi váltja ki a PMS-t? Nos, a pontos okok ismeretlenek, de hátterében állhat a stressz, hormonzavar, vagy éppen tápanyaghiány (mely az első lehetőségnek is következménye, és a második lehetőséget is okozhatja).

Tápanyaghiány

Az életmód, pontosabban a megfelelő tápanyagellátottság ebben az esetben is jelentős befolyásoló tényező. A megfelelően, kiegyensúlyozottan és problémamentesen működő szervezetben a PMS-nek nincsen helye, de ha tápanyaghiány lép fel, akkor a PMS is könnyen kopogtathat. Tápanyaghiány pedig sajnos a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás mellett is kialakulhat.

Kiegészítés

A gondot az okozza, hogy a tápanyagforrásaink mára sajnos közel sem olyan gazdagok, mint megszoktuk. Az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, miközben a környezeti ártalmak – melyek ellen a test tápanyagok többletfelhasználásával védekezik – mennyisége jelentősen megnőtt, így a szervezet támogatása is szükségessé válik.

A hölgyek és az urak tápanyagigénye azonban nem azonos! Másképpen működik a szervezetük, más igényei vannak, így a szervezet támogatására sem ugyan olyan összetételű vitaminkészítményre lehet szükségük. A hölgyek számára, vagy éppen az uraknak kialakított készítményekben azonban van közös pont, több is!

A vitaminkészítmények komplexnek kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, emellett pedig szerves kötésben kell, hogy jelen legyenek (-citrátok és -glükonátok), hiszen így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb. A PMS tüneteinek enyhítésére, kezelésére azokat a tápanyaghiányos állapotokat kell megszüntetni, melyek ezt a tünetegyüttest is kiválthatják. Ennek megfelelően a készítmény mindenképpen tartalmazzon magnéziumot (ennek felszívódását segíti a D-vitamin, a kalcium és a B6-vitamin, E-vitamin), kalciumot (segédanyagai a magnézium, D-vitamin, C-vitamin), vasat (C-vitamin) rezet (cink), de a leghatékonyabban akkor lesz segítségünkre, ha a lehető legtöbb összetevőt tartalmazza, szerves kötési formában.