Hazánk több, mint 80%-a jódhiányos terület, azaz az itt élő emberek jellemzően jódhiánnyal küszködnek. Ennek következménye, hogy hazánkban a pajzsmirigy problémák népbetegségnek számítanak, de a jódhiány a várandósság során duplán jelent veszélyt, hiszen a magzatra is káros, akár tragikus következményei lehetnek. A jód pótlása azonban problémás is lehet, így szakorvos segítsége is szükséges.

Jódhiány hatása a magzatra

A magzat mindent az édesanyja szervezetétől kap, vagyis, ha az anya szervezete jódhiányban szenved, akkor a baba szervezete is. A jód és a segítségével létrehozott hormonok hiánya pedig komoly gondokat okozhat:

Spontán vetélés

A jódhiány az első trimeszterben sajnos vezethet a magzat elvesztéséhez is.

Perinatális és csecsemőhalál

A jódhiány megnöveli a perinatális halálozás esélyét is. Ez a késői magzati halálozást (azaz a második /harmadik trimeszterben bekövetkező halált), illetve a 0-6 napos korban bekövetkező csecsemőhalálozás lehetőségét jelenti.

Kreténizmus

Szerencsére mára ez a kórkép igen ritka. Kialakulásának oka, hogy a magzat nem kap elegendő pajzsmirigy hormont, így komoly neurológiai és más fejlődési rendellenességek alakulnak ki a babánál.

Fejlődési rendellenességek

Az alacsony jódszint alacsony pajzsmirigy hormonszintet is eredményez. Ez még akkor is gond lehet, ha a kreténizmus mára szinte eltűnt, hiszen a fejlődési rendellenességek – bár kisebb romboló hatással – de így is jelen lehetnek pajzsmirigy alulműködés és jódhiány esetében.

Jódpótlás

A jódot jó szerves kötési formában bevinni a szervezetbe – ez praktikusan kalium-jodid formát jelent. A jód hasznosulásának fokozására érdemes olyan készítményt – terhességnél várandósvitamint – szedni, mely szelént is tartalmaz – természetesen ezt is szerves kötési formában – illetve a lehető legtöbb nyomelemet, vitamint és ásványi anyagot (amit csak lehet, szerves formában), hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

A jód pótlása gondokat is okozhat, ha arra nem lenne szükség, így a jód plusz beviteléről mindenképpen orvossal érdemes konzultálni.