Nem is olyan régen Hilary Swank Oscar díjas színésznő bejelentette, hogy ikrekkel terhes. Ez már önmagában is igen nagy kihívást jelent a szervezet számára, hiszen az ikerterhesség dupla akkora terhelést jelent, de mindehhez még hozzátartozik az a tény is, hogy Swank betöltötte a 48-at. Igaz, rá orvosok egész serege vigyáz, de biztonságos lehet 48 évesen gyermeket vállalni?

Az ideális kor

Hogy ki mikor szül egyéni döntés kérdése, ilyen értelemben ideális kor nem létezik, vagy inkább mindenki számára más. Biológiai értelemben azonban a 20-as éveket tekintjük ideálisnak, ilyenkor a legnagyobb az esélye a várandósság kialakulásának és zavartalan kihordásának. Minél idősebben vág bele a várandósságba a nő, annál több és fokozottabb rizikóval kell szembenéznie.

Rizikók

A terhességnek vannak olyan veszélyes kísérői, melyek jelentkezésére sajnos minden alkalommal megvan az esély, de a kor előrehaladtával ez az esély fokozott. Ilyenek a terhességi toxaémia, a kromoszómarendellenességek jelentkezése, vagy akár a vetélés, melynek esélye az “igen előrehaladott életkorban”, azaz 45 év felett sajnos már 50%. Ezeknek a rizikóknak egy részét szakember segítségével elkerülhetjük, egy másik része ellen pedig mi magunk is tehetünk, hiszen az az édesanya szervezetének állapotán is múlik.

Tápanyagok

A terhesség során minden magzat az édesanya szervezetéből veszi fel a számára szükséges anyagokat. Ez azt jelenti, hogy a kismamának olyan tápanyag ellátottsággal kell rendelkeznie, hogy mind a saját, mind pedig a gyermek igényeit képes legyen kiszolgálni. A test pedig alapvetően önfenntartásra van berendezkedve, így a terhesség extra tápanyagigényt generál.

A terhesség – már a nem előrehaladott korban létrejött várandósság is – sok esetben szorul támogatásra tápanyagok szempontjából, hiába étkezünk kiegyensúlyozottan és mozgunk rendszeresen. A szervezet támogatására, a várandósság biztonságosabbá tételére éppen ezért ma már a szakemberek zöme javasol várandósvitamint. Ezek közül az igazán hatékonyak azok, melyek a trimeszterek eltérő igényeit képesek figyelembe venni a megfelelő tagoltsággal, komplexek, és a bennük lévő anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formában vannak jelen (ez jellemzően -citrát és -glükonát kötési formákat jelent).

Biztos siker?

A tápanyagpótlás és a szoros orvosi megfigyelés mellett a 40 éves kor felett vállalt terhességek zöme is kevés zökkenővel megoldható. 45 éves kor felett azonban még a fent említett két tényező mellett is komoly a rizikó, ezzel számolni kell a családalapítás előtt.