A tudomány és maguk az emberek is egyre többet foglalkoznak a férfiak termékenységével, pontosabban annak romlásával. Ennek megfelelően ma már a boltokban találhatunk olyan gyorstesztet, mely nem csak a nők esetében képes megmutatni a termékenységet, hanem a férfiaknál is, azonban ez az adat kissé megtévesztő lehet.

A teszt és a termékenység

Fantasztikus lenne, ha egy csepp ondóból egy bolti teszttel megállapítható lenne, hogy a férfi termékeny-e. De ez csak akkor lenne így, ha semmi más nem számítana ebben a kérdésben, mint a spermiumok mennyisége. Ez azonban távol áll az igazságtól!

Mi okozhat terméketlenséget

Ha szorosan csak az ondót vizsgáljuk, akkor is sok tényező adódik, mely terméketlenséget eredményezhet – ide tartozik a spermiumok mozgékonysága, alakja, a minősége is! Ezek az adatok ugyanis legalább akkora hatással vannak a termékenysége, mint maga a spermiummennyiség, bár igaz, hogy ha nem elég a spermiumszám, a megtermékenyítés esélye minimális.

Miért olyan fontos?

Ha a spermium mozgása nem megfelelő – például csak körbe – körbe képes haladni – akkor nem jut el a petesejthez. Ha a morphológiája, azaz a felépítése hibás, akkor is képtelen lesz a megtermékenyítésre. Ha más minőségi (DNS, RNS, stb.) gond van, maga a megtermékenyítés végbe mehet, ellenben jelentősen megugrik a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye.

Megelőzés

A spermatogenezis során a spermiumok képzéséhez sok “alapanyagra” van szükség, melyek, ha nem, vagy nem megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, akkor mennyiségi csökkenés, adott esetben minőségi eltolódás jelentkezik. Sajnos a spermatogenezis nem létfontosságú folyamat, azaz, ha a test tápanyag ellátottsága nem megfelelő, akkor nem ez a funkció lesz az elsődleges, a folyamat leromlik.

A tápanyagpótlás alapvető eszköze a megfelelő táplálkozás, míg a hasznosulás elősegítése a mozgással történik – így ugyanis fokozódik az anyagcsere. Napjainkban azonban az élelmiszerek beltartalmi csökkenése, illetve a hatványozottan jelentkező környezeti ártalmak jelenléte sok esetben más forrásból is tápanyagpótlást tesz szükségessé. Ennek egyik jó eszköze a férfiak számára kialakított vitamin. Hatékonyságához azonban kell, hogy sok összetevős, vagyis komplex készítmény legyen, és a benne szereplő anyagok közül a lehető legtöbb szerves kötésben legyen jelen.

A szerves kötések (pl.: -citrátok, -glükonátok) a szervetlenekkel szemben 80%-kal is jobban képesek hasznosulni, azaz hatásukat is gyorsabban fejtik ki. Ez azonban még így is minimum három hónapos időintervallumot ölel fel. Ennek oka, hogy a spermatogenezis egy 74 napos, ciklikusan zajló folyamat. A tápanyagok bevitele pedig a folyamat legelején fejti ki hatását, vagyis, ha a ciklus közben kezdődik a pótlás, annak jótékony hatása csak a következő ciklusban mutatkozik meg. Hogy a ciklus mikor kezdődik, azt egyelőre nem tudjuk megállapítani, hiszen ez egyénileg változó.