Jelenleg a világon minden 6. ember küszködik meddőséggel, és sajnos a meddőségek mintegy 50%-nál nem lehet megállapítani annak pontos okát. Ezeknél az eseteknél előfordulhat, hogy a prolaktin szintje nem megfelelő, és ez okozza azt, hogy a családalapítás sikertelen, ne adj’ Isten, hogy sorozatos vetéléssel kénytelen szembenézni a pár. 

Prolaktin  

Laktotrop, vagy éppen laktotropin – ezek ugyan azt a hormont jelölik, melyről mindenkinek a tejelválasztás jut az eszébe, nem is véletlenül, hiszen a szoptató kismamák szervezetében a szintje igen magas, azonban a prolaktin ezen kívül még több száz folyamatban játszik fontos szerepet, mind a nők, mind pedig a férfiak szervezetében – jelenléte természetesen nem korlátozódik a női szervezetre és a szoptatásra. 

A prolaktinnak fogamzásgátló hatása is van – bár messze nem tekinthető biztos módszernek – túltermelődése esetén azonban a meddőség is kopogtathat, ahogyan a sorozatos vetélések kialakulásának esélyét is nagyban megnöveli. 

De mitől? 

A prolaktin eltolódását a hormonrendszer nem megfelelő működése, betegségek, tumorok és sok más dolog is kiválthatja, vagyis, ha felfedezzük a tüneteket, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni.  A mindennapokban a prolaktin eltolódását a stressz, egyes gyógyszerek és a fogamzásgátló is kiválthatja, melyek ráadásul egyes esetekben önmagát generáló folyamatot is létre hozhatnak. Stresszelünk, így eltolódik a prolaktin szint, ettől nem jön össze a baba, még jobban stresszelünk és körbe is értünk. Emellett azonban számolni kell azzal is, hogy a prolaktin szint emelkedését a nem megfelelő életmód is kiválthatja. 

Merre tovább? 

A szakorvos felkeresése mellett érdemes a szervezet normál működésének helyreállását ösztönözni más módszerekkel is. Magához a várandóssághoz ma már a szakemberek zöme javasolja a tápanyagpótlást, de erre szükség lehet már a tervezési időszakban is, hiszen az ételeink tápanyagtartalma jelentősen lecsökkent – erre pedig már a WHO is felhívta a figyelmet. 

A tápanyagpótlás eszköze a várandósság alatt a várandósvitamin, de egy ilyen készítmény a felkészülést is lehetővé teheti – ehhez azonban megfelelően tagoltnak kell lennie. Az első trimeszter és a felkészülési időszak tápanyagigényei azonosak, vagyis ez a két szakasz egy megoldással letudható. Azonban a második trimeszter tápanyagigénye már eltér, ahogyan a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak egységének tápanyagigénye sem azonos az előzőekkel. A tagoltság mellett kiemelten fontos a tápanyagok hasznosulása, mely nem is olyan egyértelmű. Sok készítmény ugyanis szervetlen kötési formában tartalmazza az anyagokat, amik így siralmasan rosszul hasznosulnak. A szerves kötési formákban (jellemzően -citrát és -glükonát kötések) bevitt anyagok hasznosulása azonban akár 80%-kal is jobb lehet, emellett a készítmény komplexitása révén további előnyök érhetőek el, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, mint például a vas és a C-vitamin, vagy éppen a D-vitamin és a kalcium kapcsolatában.