A családalapítás napjainkban nagyon sok pár számára szinte leküzdhetetlen kihívás. Mégis, sokan nem igazán tesznek lépéseket azért, hogy a baba megfoganhasson természetes úton, hiszen utolsó kapaszkodónak ott a lombikprogram, mely úgyis segít. Nos, bár valós lehetőség, a hatékonysága sajnos kifejezetten alacsony, és sokan még a lehetőséget is kissé félreértik. 

IVF és a hazai számok 

Érdemes sietni a termékenységi klinikákra minden más lehetőséget kihagyva? Nos, nem. Egyrészt egy ilyen kezelés megterhelő a szervezet számára, másrészt a sikerességi mutatói sem éppen jók. 10 próbálkozásból kevesebb, mint 2 esetben sikeres. 

Idő 

Amikor elhatározzuk, hogy családot szeretnénk, akkor azt most szeretnénk, nem két, négy, hat év múlva. És ha itt a lehetőség, hogy orvosi segítséggel gyorsan összejöjjön, amiért már egy teljes éve küszködünk, akkor miért ne? A lombik valóban egy mentsvár, de akkor tölti be funkcióját, ha előtte valóban kimerítettünk minden más lehetőséget. 

A természetes fogantatás elmaradhat betegség, genetikai gond, esetleg a leendő édesapa szervezetének eltolódásai, betegségei miatt – de meglepően sok esetben egyszerű tápanyaghiányos állapotok okozzák, amin mi magunk is képesek lehetünk segíteni. A kivizsgálásokat nem érdemes kihagyni a képletből, de már a legelejétől készítsük fel a szervezetet a várandósságra! 

Tenni, de mit? 

A természetes fogantatás akkor jön létre, ha a szervezet tápanyagellátottsága megfelelő (ha nem áll a háttérben betegség, genetikai gond). Ha belegondolunk, ez nagyon is logikus. A test mindenekelőtt az életben maradásra törekszik, ehhez pedig messze nem szükséges a várandósság kialakulása. Napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, nem véletlen, hogy már a WHO is megfogalmaz ajánlásokat – kiemelve a várandósságot, illetve a reproduktív korú nőket – a mikrotápanyagok pótlására. Ez azonban nem olyan könnyű, hiszen sok esetben még az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett is úgynevezett hiányállapotokkal küszködik a test. Ezek többnyire tünetmentesen vannak jelen, de könnyen gátat szabhatnak a családalapítási terveknek is.  

Pótlás 

A vágyott családért mi magunk az egészséges életmóddal és a megfelelő tápanyagpótlással tehetünk. Ez érinti a felkészülési időszakot is, nem csak magát a várandósságot vagy a szoptatást, hiszen ahhoz, hogy a megtermékenyülés külső orvosi segítség nélkül végbe menjen, a tápanyagok jelentik a kulcsot. 

A pótlás remek eszköze lehet egy megfelelő várandósvitamin, mely képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit, illetve a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. Utóbbi a hasznosulás miatt fontos, hiszen szerves kötésben (-citrátok és -glükonátok) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. A tagoltság kérdése pedig a lehető legjobb tápanyagpótlással függ össze. A felkészülési időszak és az első trimeszter tápanyagszükséglete azonos, de eltér a második trimeszterétől, és ugyancsak eltérnek ezek a harmadik trimeszter és a szoptatás időszakának egységétől – ezt mindenképpen szem előtt kell tartani!