A menzesz sok nőnek okoz fájdalmas és kellemetlen napokat világszerte. Sajnos azonban a menzeszt megelőző időszak is tartogathat kellemetlenségeket, sőt, akár komoly fájdalmakat is. A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a nők döntő többségét érinti kisebb vagy nagyobb mértékben, de a tüneteket jó eséllyel lehet enyhíteni a megfelelő tápanyagok segítségével! 

PMS 

A nők 80%-a számára a PMS nem ismeretlen, igaz, annak intenzitása igen széles skálán mozog. A tünetei közt szerepelnek a hangulatingadozások és a depresszió is, de olyan problémákat is okozhat, melyek jelentősen képesek befolyásolni az életminőséget és a munkahelyi helytállást is – ilyenek a koncentrációs és gyomorpanaszok, heves szívdobogás, verejtékezés, izom és ízületi fájdalmak, stb. 

Mi okozza? 

A PMS-nek lehetnek hormonális okai, sokszor a prolaktin-szint emelkedése váltja ki. Ez ugyanis eltolja a progeszteron-ösztrogén egyensúlyt is. A tünetek súlyosságát fokozza, ha a szervezetben alapvetően jelen van a progeszteron hiány, illetve az is jelentősen hozzájárulhat, ha maga a tüszőrepedés is elmarad.  

Mit lehet tenni ellene? 

Ha a tünetek intenzitása nagyon erős, érdemes endokrinológust felkeresni. A PMS “erejét” nagyban lehet csökkenteni a megfelelő tápanyagok segítségével, ebben pedig a kiegyensúlyozott étkezés mellett a megfelelő vitaminkészítmény lehet a segítségünkre. 

Azt tudjuk, hogy a magnézium, a kalcium, a B-vitaminok, a D-vitamin vagy éppen az Omega3 zsírsavak hatékonyan lépnek fel a PMS ellen, azt azonban érdemes tisztázni, hogy ezek az anyagokat nem elég csak bevinni a szervezetbe. A bejuttatás után azoknak hasznosulni is kell, ez pedig a legtöbb vitaminkészítmény esetében nem éppen egyszerű. A szervetlen kötéssel bevitt anyagokat a testnek először olyan formára kell alakítania, melyet képes hasznosítani. Ez energiaigényes folyamat, ennek megfelelően a szervetlen kötéssel bevitt anyagok hasznosulása sajnos siralmasan alacsony. 

A szerves kötésekkel azonban ez a helyzet jelentősen javítható. A termékekben praktikusan -citrát és -glükonát kötési formában jelen lévő anyagok hasznosulása jóval magasabb, akár 80%-kal is jobb, mivel a szervezetnek lényegesen kevesebb átalakítást kell végrehajtania rajtuk a felszívódáshoz. Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az egyes anyagok hasznosulását más anyagok segítik. 

A magnézium a B-vitaminok jelenlétében hasznosul jobban, a kalcium a D-vitamin jelenlétében a cink a réz jelenlétében és persze fordítva. Az egyes anyagokat a természetben is csak a legritkább esetben találjuk meg önmagukban, jellemzően más anyagokkal egyszerre jutnak a szervezetbe. Ennek megfelelően a kiválasztott vitaminkészítmény a lehető legtöbb anyagot tartalmazza, és ezek közül, amit csak lehet, szerves kötési formában, hiszen a hatékonyság így fokozható.