Előfordulhat, hogy egy igazán jó táplálkozási terv eltolja a menzeszt? Vagy ugyan erre képes lehet egy vitaminkészítmény is? Milyen hatással lehet a menzeszre a tápanyagbevitel és ez milyen gondokat okozhat? 

A menzesz, mint mérőegység 

A menzesz megléte és normál hossza mutatja, hogy a női nemi rendszer működése jó. A menzesz hossza személyenként eltérő lehet (a nagykönyvi 28 nap, de tulajdonképpen a nagyátlag 25-33 nap között mozog), sajnos azonban a rendszeres menzesz még nem feltétlen jelenti azt, hogy a működés is a normál tartományban mozog. 

Mitől függ a normál menzesz megléte? 

Fogamzásgátló mellett szinte mindenkinek nagykönyvi lesz a ciklusa, ez azonban nem menzesz. Ez az úgynevezett megvonásos vérzés, aminek így nincsen “üzenet” értéke a nemi rendszer normál működéséről. 

Természetesen a menzeszt eltolhatja betegség, hormonális probléma és még a stressz is. Ha valakinek a menzesze rendszeres, jellemzően közel azonos időszakokat ölel fel, akkor joggal hiheti, hogy minden rendben van, így érthető az is, hogy megilletődik, ha a megváltozott étkezés, pláne egy vitaminkészítmény eltolja, összezavarja a menzeszt. Pedig ez, főleg a fentiek ismeretében egy teljesen természetes jelenség. 

Fenntartott menzesz és normál menzesz 

A menzesz megléte fontos, éppen ezért adott keretek közt fenntartja a test, még akkor is, ha maga a ciklus “sérül”. A tényleges,”normál” menzesz megléte és annak hossza a normál tápanyagellátottság függvénye! Egy igazán jól megválasztott étkezési szokás és a rendszeres mozgás ezért zavarhatja össze a menzeszt, de ugyanezen elv mentén okozhatja ezt egy igazán jó vitaminkészítmény is. A megfelelő anyagokkal támogatva a testet a menzesz normál hossza is beáll, de ehhez kell némi idő. 

A tápanyagpótlás alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozással és a mozgással érhető el, ez azonban napjainkban már nem olyan egyszerű feladat. A megfelelő vitaminkészítménnyel támogatva a testet a tápanyagpótlás jól megoldható, de ehhez mindenképpen kell, hogy az adott vitaminkészítmény a lehető legtöbb anyagot tartalmazza, ráadásul ezeket biológiailag aktív, szerves kötésű formában. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent, melyekkel az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!