A meddőség a férfiak körében is egyre elterjedtebb, ennek megfelelően egyre többet is foglalkoznak vele. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk valamiért nagyon elkülöníteni a női oldaltól, így pedig azt gondoljuk, hogy olyan problémák, mint az úgynevezett secunder meddőség csak a hölgyeket érinthetik, pedig ez nem igaz! 

Meddőség egy gyerek után? 

Persze, ahogyan a nők, úgy a férfiak esetében is fennállhat ez a lehetőség. A meddőség kialakulhat az után is, hogy a családalapítás egyszer – vagy akár többször – már sikeres volt. Jelentkezhet abban az esetben is, ha a férfi a gyermekei anyjával marad és a kistestvér várat magára, de előfordulhat egy második házasság esetében is 

Spermiumok és termelésük 

A spermatogenezis, vagyis a spermiumok termelési folyamata állandó, de ciklikus, vagyis 74 napos időintervallumban ismétlődik. Ebből már sejthető, hogy a spermiumképzés folyamata sérülhet, szinte bármikor. A meddőség egy olyan állapot, melyben a pár egy éven belül normál szexuális élet mellett sem képes a családalapításra. Hangsúlyozandó, hogy állapot, azaz segíteni lehet rajta az esetek döntő többségében, és alapvetően nem is a lombik az egyetlen, vagy a legjobb megoldás! 

Okok és lehetőségek 

A genetikai tényezőkön és a betegségeken kívül az esetek nagyon nagy százalékában az úgynevezett környezeti hatások váltják ki a problémát. Ezek a nem megfelelő táplálkozás, a mozgás hiánya, a stressz, az életmód, stb. Összefoglalva ezek a tényezők a tápanyagellátottságra mérnek csapást, a test pedig alapvetően a túlélésre játszik, vagyis tápanyaghiányok esetében a nem létfontosságú funkciókat hagyja leromlani, és itt már el is érkeztünk a meddőséghez. 

A tápanyaghiányok kiküszöbölése, pláne helyreállítása messze nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek látszik. Egyrészt nehéz nem stresszelni, másrészt a mozgás és az étkezési szokások változtatása sem könnyű. Mindemellett számolhatunk azzal a ténnyel is, hogy az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent az utóbbi években, azaz nem tartalmaznak annyi tápanyagok, mint például nagyapáink korában. Ez a csökkenés sokszor az 50%-ot is meghaladja. A tápanyagpótlás külső segítséggel is megoldható, pontosabban megtámogatható. Ehhez férfivitamint válasszunk, mely az erősebbik nem igényeire van optimalizálva, de figyeljünk egy fontos részletre! Nem elég bevinni az anyagokat, ha ugyanis azok szervetlen kötésben vannak jelen, akkor hasznosulásuk nevetségesen alacsony. Szerves kötésben (ez jellemzően a -citrát és -glükonát kötési típusokat jelenti – cink-citrát, réz-glükonát) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb, előbb és jelentősebb eredményt képesek produkálni!