A sport az utóbbi években jelentősen felértékelődött a férfiak körében is, ami az edzőtermek látogatottságán is meglátszik. Az edzéshez használt termékekkel azonban, bár hasonlóan nagy érdeklődés övezi őket, nagyon sok tévhit kering. Többek közt tartja magát az az elképzelés is, hogy a tejsavó meddőséget okozhat a férfiaknál. De ebből vajon mi igaz? 

Tejsavó 

Nagyon jó dolog, tele olyan aminosavakkal, amikre mindenkinek szüksége van. De akkor vajon miért félnek attól a férfiak, hogy meddőséget okozhat? 

  • Egyrészt, mert edzéshez használt “kiegészítő” termék, így nagyon sokan egyből a szteroidokkal azonosítják. 
  • A szedése hatással lehet a kalciumszintre, ami pedig több dolgot, például a D-vitamin szintet is változtathatja. Ezzel pedig akár komoly hatást is képes lehet gyakorolni többek közt a termékenységre is. 
  • Komoly hátulütője a tejsavónak, hogy erősen allergén, ami nagyon sokaknál jelentkezik akár “néma allergia” formájában. 

Mindezzel együtt azonban az is igaz, hogy a tejsavó fehérje a sportolásnál kifejezetten hasznos tud lenni, a lényeg a mértékletesség, illetve az esetleges nem kívánt hatások kompenzálása. Az elvont tápanyagok pótlása egy igazán jól hasznosuló férfivitaminnal kivédhető – de ehhez fontos, hogy a készítményben az anyagok szerves kötési formában legyenek jelen. Ezzel ugyanis a felszívódás akár 80%-kal is javul, vagyis a -citrátok és -glükonátok jelentősen képesek javítani a tápanyagellátottságot is. 

Szójafehérje 

Remek alternatíva, főleg a vegánoknak. Sajnos azonban a szója fitoösztrogénekben gazdag. Ezeket az anyagokat a szervezet ösztrogénnek ismeri fel, azaz hosszabb távon az ösztrogén túlságosan magas koncentrációjából adódó gondokat válthat ki.