A szoptatás időszaka kiemelt jelentőségű. Nem csak azért, mert nagyon fontos összetevője az anya és a gyermek kapcsolatának, hanem azért, mert akárcsak a terhesség ideje alatt, a szoptatás időszakában is az édesanya szervezete gondoskodik a baba tápanyagigényeiről. De mi a helyzet akkor, ha az anyatej összetétele nem megfelelő? Lehet, hogy az anyatej nem tartalmaz elég tápanyagot? 

Anyatej 

Semmi, de valóban semmi nem lehet jobb tápanyagforrás egy baba számára, mint az anyatej. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok mellett megadja azt a kötődést is az anya és a baba közt, ami kiemelten fontos! Sokan elfelejtik azonban, hogy a szoptatással bizony a terhesség után is az anya szervezete gondoskodik a babáról, ideális esetben, vagyis kizárólagos anyatejes táplálás esetében 100%-osan! 

Ennek megfelelően, ahogyan a terhesség támogatásra szorul, és a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását a trimeszterek alatt, a szoptatási időszakban is érdemes támogatni a szervezetet, hogy a tejtermeléssel ne legyen gond. A szoptatás alatt a szervezet tápanyagigényei azonosak a harmadik trimeszter igényrendszerével, így az olyan vitaminkészítmények, melyek a harmadik trimeszterre vannak optimalizálva, alkalmasak a szoptatás alatt is a szervezet támogatására. Persze itt is fontos a komplexitás és a szerves kötésű anyagok jelenléte a hasznosulás miatt! 

Elsőre kevés, fura a színe… 

A kolosztrum, vagyis az előtej sok kismamát megrémít. Sem a színe, sem pedig a mennyisége nem olyan, mint amire számítanánk. Ebben ugyanis vitaminok, tápanyagok mellett fehérvérsejteket és antitesteket találunk, vagyis a kicsi immunműködésének alapjait adja meg. Mennyiségi kérdésekben pedig a nagyjából 3 evőkanálnyi mennyiség egy nap alatt tökéletesen elegendő, hiszen a csöppségünk gyomra kezdetben csupán cseresznyemag nagyságú. 

Nem hízik/túl sokat hízik 

A statisztika szerint meg tudjuk mondani, mennyi kell, hogy legyen a súlya a kicsinek adott időszakban. Ez azonban nem szentírás, vagyis nem dől össze a világ, ha ettől eltérünk. Ez azért fontos, mert sok kismama megijed a hízás elmaradásától, vagy túl nagy voltától, és inkább lemond a szoptatásról, biztos, ami fix alapon. 

Tudni kell, hogy a szoptatás és a tejtermelés egy elképesztően finoman hangolt rendszer. Az anyatej összetétele minden esetben igazodik a kicsi igényeihez, vagyis nem létezik olyan, hogy nem jó minőségű anyatej. Akkor is igazodik, ha nagy meleg van és a kicsi sokszor szomjas, akkor is, ha hideg van és a kicsinek inkább az éhsége jelentkezik. Vagyis minden esetben az anyatej a legjobb választás!