Az egészséges életmód égisze alatt a leginkább elterjedt sportok a futás, az úszás és a bicikli. Talán azért, mert ezeket viszonylag olcsón lehet űzni és könnyű hozzájuk partnert találni. Azonban az is igaz, hogy az állóképességi sportok világa nem egy könnyed piknik – az állóképesség fejlesztése pedig olyan tényezőn is múlhat, amire nem gondolnánk! 

Edzés és állóképesség 

Nem árulunk el újdonságot: minél többet edzünk, annál jobb lesz az állóképességünk. Ehhez azonban az étkezés is elengedhetetlen, itt azonban már lehetnek komolyabb gondok is, hiszen az edzés többlet tápanyagot igényel, vagyis nem csak zsírt éget. 

Étkezés 

Az állóképesség javítása tehát a tápanyagellátottságon is nagyon erősen múlik. Az élsportolóknak könnyebb a dolguk, hiszen szakember állítja össze nekik az ideális étkezést, személyre szabva. Ráadásul nekik ez a munkájuk, vagyis idejük is van rá. A hobbisport esetében ritka a dietetikus által összeállított étkezési rend, az időhiány azonban szinte minden esetben jelen van. Vagyis van, hogy csak arra van idő a futás előtt, hogy bekapjunk egy szendvicset, ami nem feltétlen ideális.. 

Mindemellett a környezeti tényezőkkel is számolni kell, melyek napjainkban a legnagyobb mumusok közt szerepelnek. A vegyszerezés, a szmog és hasonló környezeti tényezők sajnos az élelmiszerek beltartalmát is jelentősen csökkentették. Ez akár 50%-os tápanyagcsökkenést is eredményezhet az élelmiszerek esetében, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni! 

Tápanyagpótlás 

A normál tápanyagellátottság fenntartása – ahogyan az látható a fentiekből – ma már messze nem olyan egyszerű, mint régebben. Nem véletlen, hogy a boltok polcain egyre több vitaminkészítményt találhatunk, ahogyan az sem, hogy a mikrotápanyagok pótlását mára a WHO is javasolja. 

Nem utolsó sorban a tápanyagok megfelelő arányú pótlása a lehető legegyszerűbb megoldása annak, hogyan növeljük az állóképességünket. A legjobb eredmény érdekében a vitaminkészítmény legyen nemre szabva, hiszen nem mindegy, hogy női, vagy férfi szervezetről van szó, eltérnek ugyanis a tápanyagigények a két nemnél. Ugyanilyen fontos a komplexitás, hiszen a legtöbb esetben nem tudjuk pontosan, mely tápanyagokból is áll fenn hiányállapot a szervezetünkben. 

Kiemelt jelentősége van a hasznosulásnak! A tápanyagokat bevinni egyszerű, hiszen az ember csak bekapja a tablettát, és már mehet is tovább. De a nem megfelelő kötésben érkező anyagokat a szervezet számos átalakítás után képes csak hasznosítani, ami energiaigényes folyamat. Ez sajnos azt eredményezi, hogy a szervetlen kötésű tápanyagok jó eséllyel csak drága vizeletet eredményeznek, mivel nagyrészük egyszerűen kiürül a szervezetből. A szerves kötésű anyagok – ezek praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelentenek – lényegesen kevesebb átalakítással képesek hasznosulni a szervezetben, azok felszívódási aránya ennek megfelelően akár 80%-kal is jobb, vagyis gyorsabban és jobb eredménnyel képesek támogatni az állóképesség fejlődését is!