Összefüggést találtak a férfiak táplálkozási szokásai és az utódaik anyagcsere problémáinak lehetőségei között. A problémát a mitokondriális stressz okozza, melynek kialakulásában az apa tápanyagellátottsága komoly szerepet játszik. 

Mi az a mitokondriális stressz? 

A sejteken belül az úgynevezett mitokondriumok felelnek az energiaellátásért. Ezek a sejtszervecskék azonban nem sérthetetlenek, az egyik fő ellenségük a mitokondriális stressz. Ez létrejöhet tartós fizikai vagy pszichológiai stressz, gyulladás és fertőzés, oxidatív stressz, illetve az elégtelen tápanyagellátottság – tápanyaghiány és túltápláltság – miatt is. Ilyenkor a mitokondrium energiatermelése nem megfelelő, ez pedig más gondokat is generálhat – többek közt változásokat okozhat a spermiumok RNS-ben. Ez pedig a születendő gyermek esetében hajlamsító tényezőként jelentkezik a metabolikus szindróma kialakulásának esetében. 

Kiküszöbölés 

Több tanulmány is foglalkozott már ezzel a kérdéskörrel, ám a nemrégiben a Nature magazinban megjelent írás arra is rámutat, hogy a megtermékenyítés előtt rendszeresen fogyasztott zsíros ételek bizony a spermiumokon keresztül a születendő gyermek életére is komoly befolyással vannak. 

A megfelelő tápanyagellátottság alapfeltétele annak, hogy a képződő spermiumok minősége és mennyisége is rendben lehessen. Ha a tápanyagbevitel egyes részeire vonatkoztatva komoly többlet jelentkezik, vagy akár ezzel együtt más tápanyagokból hiány lép fel, az komoly gondokat generálhat. A nem megfelelő minőségű spermiumok – például amelyeknek sérült az RNS állománya – a megtermékenyítésre képesek lehetnek, de sajnos ezzel jelentősen nő a vetélés, a koraszülés, illetve a genetikai gondok kialakulásának valószínűsége. 

Ez ellen azonban mi magunk is sokat tehetünk. A tápanyagellátottság napjainkban komoly kihívást jelent a világon szinte mindenhol. Nem véletlen, hogy a WHO a kismamáknak már határozottan javasolja a tápanyagpótlást, de ez a leendő apukák esetében is indokolt. Az ezköze a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás mellett egy jó férfivitamin lehet, de csak abban az esetben, ha a bevitt anyagok hasznosulása is jó arányban történik. Ehhez szerves kötésben érdemes a tápanyagokat bejuttatni (-citrátok, -glükonátok), hiszen azok hasznosulása a szervetlen (például: -carbonát) társaikhoz képest akár 80%-kal is jobb.