A férfiak termékenységével kapcsolatosan nagyon sok tévhit kering, melyek némelyike talán még érthető is, mások viszont veszélyesek lehetnek az egészségünkre is. A termékenység fokozható egyszerű módszerekkel is, de a lentiekkel biztosan nem.

Sport

A sportról tudjuk, hogy hasznos a termékenységnek is, de a bicikli mostohagyerek, mert sokan gondolják, hogy a gátra gyakorolt nyomással a koronaékszerek vérellátását is befolyásolja. A biciklizés termékenységre gyakorolt káros hatását azonban eddig sohasem sikerült bizonyítani, és a különleges nyergeknek köszönhetően a gátra gyakorolt nyomás is kiiktatható.

Idő

Nyáron a férfiak termékenyebbek. Hogy ez a hiedelem honnan ered, az rejtély, de alapja biztosan nincsen. Az idő valóban fontos tényező a termékenységben, de ez a férfiak korát jelenti.

Sokan hiszik, hogy a férfiak életük végéig termékenyek, és ebben részben igazuk is van. A termékenység mértéke azonban változik, nem is keveset. 35 éves kor után indul romlásnak, 45 éves kor körül pedig már drasztikusan romlik mind a spermiumszám mind pedig a spermiumok minősége – ezzel pedig megugrik a koraszülés és a vetélés kialakulásának kockázata, a genetikai rendellenességekről már nem is beszélve. Sőt! Napjainkban a környezeti hatások miatt a fent említett idők is egyre korábban jönnek el, a minőségi és mennyiségi romlás világszinten okoz gondokat. Ezt kiküszöbölni, a termékenységet megtartani a normál tápanyagpótlással lehet, aminek kitűnő eszköze lehet a kiegyensúlyozott étkezés mellett a férfivitamin, amennyiben szerves kötésben, komplexen tartalmazza az anyagokat.

Szex pózok

A misszionárius póz segít a gyermekáldásban. Mások szerint a gyertyaállás. Megint mások a kis kanál – nagy kanál felállásra szavaznak. A póz azonban nem befolyásolja a termékenységet. A szex gyakorisága azonban igen, de nem úgy, ahogyan azt elsőre gondolnánk. A kétnaponta történő ejakuláció frissen tartja a spermiumokat, vagyis a minőségi romlás ebből a szempontból minimalizálható, ez pedig kifejezetten fontos, hiszen a minőség romlása emeli a koraszülés, vetélés és a genetikai gondok kialakulásának kockázatát.

A fecske

A fecske alsó szoros, emiatt rontja a termékenységet – ebben annyi az igazság, hogy a túlságosan magas hőmérséklet valóban gondokat okoz. A slip alsó (fecske) esetében azonban ezt nem lehetett egyértelműen bizonyítani. A laptop ölben tartása, vagy az egész napos ülésfűtés azonban bizonyítottan rombolóan hat a spermiumtermelésre.

Tesztoszteron pótlás

Nos, lehet, hogy álomtestet eredményez, azonban, ha orvosilag nem indokolt a pótlás, akkor kifejezetten veszélyes lehet. A pluszban bevitt tesztoszteron ugyanis az agyalapi mirigyre is hatást gyakorol, és a spermatogenezist, vagyis a spermiumok képzését is le tudja állítani. Azaz éppen az ellenkezőjét érhetjük el vele, mint szeretnénk. A tesztoszteron pótlása lehet indokolt, de ezt kizárólag orvosi utasításra, szoros kontroll mellett szabad megtenni!