Nem ismeretlen fogalom a fitoösztrogén, és tudjuk, hogy hatásának elkerüléséhez, kompenzálásához a változatos étkezés és persze a megfelelő tápanyag ellátottság is szükséges. Azt azonban kevesebben tudják, hogy bizonyos gombák is termelnek olyan anyagot, mely hormonális hatással rendelkezik, akárcsak a fitoösztrogének.

Gomba és fitoösztrogének

A fitoösztrogének olyan anyagokat takarnak, melyek növényi eredetűek, és képesek a szervezetben az ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódni, ezzel pedig hormonális eltolódásokat is kiválthatnak. Tény azonban, hogy ezek az anyagok kifejezetten hasznosak is lehetnek, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk őket.

Nem csak növények, hanem a fuzárium gomba is termel olyan anyagot, mely képes az ösztrogénreceptorokhoz kötődni, ez azonban nem növényi eredetű, így nem is fitoösztrogén.

Zearalenon

A gomba által termelt anyag a ZEA-toxin, vagyis Zearalenon. Jelen lehet olyan gabonákon, melyek a fuzáriummal fertőződtek, így juthatnak a szervezetünkbe és okozhatnak gondokat – főleg a teljes kiőrlésű gabona termékeknél, ráadásul ez a toxin sajnos hő hatására sem pusztul el. A túlságosan nagy mennyiségben bevitt ZEA hatással van a termékenységre is, ám mivel toxikus vegyület, így az élelmiszerekben fellelhető maximális mennyisége szabályozva van, vagyis akkor tudjuk ez átlépni, ha a változatos étkezésre nem figyelünk. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása azonban az IR és több más betegség mellett javallott lehet, hiszen ezek lassan felszívódó szénhidrátok, így nem emelik gyorsan a vércukorszintet.

Csak óvatosan!

Az étkezés változatos volta kiemelt jelentőségű, emellett azonban fontos, hogy a szervezet önmaga is képes legyen a hatékony védekezésre a nem kívánatos anyagok romboló hatásaival szemben. Ez a megfelelő tápanyag ellátottság függvénye, melynek elérése napjainkban sajnos lényegesen nehezebb, mint 30-40 évvel ezelőtt. A tömegtermelés, a környezeti hatások és a vegyszerek ugyanis jelentősen csökkentették az élelmiszerek beltartalmát.

A tápanyagpótlás jó eszköze lehet, ha a változatos étkezést vitaminkészítménnyel egészítjük ki, azonban az nagyon nem mindegy, milyen készítményt is választunk. Kulcskérdés a hasznosulás, ehhez pedig mindenképpen komplex készítmény kell, melyben a lehető legtöbb anyag szerves kötésben van jelen (-citrá és -glükonát kötési formák). Így elérhető, hogy a hasznosulás akár 80%-kal is javuljon, ami nagyon nem elhanyagolható arány!