A babatervezés, a test felkészítése a terhességre napjainkra már egy annyira természetes és szükségszerű folyamat, mint a fogmosás. Sajnos egyre ritkábban sikerül “spontán”, egyszerűen és gyorsan a családalapítás, így mindenképpen érdemes a megfelelő tápanyagpótlásra kiemelt figyelmet fordítani. De mit együnk a fogantatás sikerességéhez?

Vitaminok

Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs! A vitaminok számtalan jótékony hatása mellett érdemes kiemelni azt, hogy a C-vitamin a peteérés fokozásában is szerepet játszik, így kiemelt jelentőségű!

Kalcium, szelén

A tej kalciumban, a gabonák, brokkoli és például az avokádó szelénben gazdag – már amennyire ez lehetséges, hiszen az európai földek szeléntartalma jelentősen csökkent az utóbbi 60 évben. Bár a csökkenés nem ugyan olyan mértékű, de a tömegtermelés miatt ez mindenhol jelen van, vagyis az avokádó sem ússza meg ezt a csapdát.

Folsav

Azt szinte mindenki tudja, hogy a folsav segít megelőzni a velőcső záródási rendellenességek kialakulását, de kevesebben vannak tisztában azzal, hogy jelentős szerepet játszik a fogantatás létrejöttében is, hiszen növeli a termékenységet és csökkenti a vetélés rizikóját. A brokkoli, a spenót, a földimogyoró vagy az avokádó is nagy mennyiségben tartalmazza, vagy inkább tartalmazta, mert sajnos a folsavtartalom is jelentősen visszaesett a növényekben.

Visszaesés és pótlás

A test kiegyensúlyozott működésének – így természetesen a termékenység normál szinten tartásának is az alapja a megfelelő tápanyag ellátottság. Ez azonban ma már csak étkezéssel sok esetben nem oldható meg. A megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag pótlás vitaminkészítménnyel azonban sokat tehet a vágyott család létrejötte érdekében. Ehhez azonban kell a megfelelő tagoltság és a persze a hasznosulás fokozása.

Ha a kiválasztott termék megfelelően tagolt, akkor nem csak a terhesség időszakára nyújt támogatást, hanem az azt megelőző, felkészülési időszakra és a szoptatásra is. Az első trimeszter és a felkészülés tápanyagigénye ugyanis azonos, míg a második trimeszteré, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatás egységének időszaka is egymástól eltérő tápanyagigényekkel rendelkezik – ezt tehát a vitaminkészítménynek figyelembe kell vennie. Ezen felül fontos a felszívódás is, hiszen a szerves, biológiailag aktív kötésekkel rendelkező anyagok – ezek praktikusan a -citártok és -glükonátok – hasznosulása akár 80%-kal is jobb!

Az étkezés és tápanyagpótlás elég?

Alapesetben igen, ha a várandósság kialakulását nem akadályozza genetikai gond vagy rejtett/ismert betegség. Azzal azonban számoljunk, hogy nem csak az anya, hanem az édesapa szervezetét is fel kell készíteni a családalapításra, hiszen nagyon sok múlik ezen a tényezőn is!