A harmadik trimeszter a baba hízásának ideje és persze annak, hogy a család felkészüljön a fogadására. Bár a jól végigkövetett terhességek esetében viszonylag pontosan be lehet lőni, hogy mikor is érkezik a csöppség, ezen a bentlakó sokat változtathat, így mindenképpen érdemes résen lenni. Azt tudjuk, hogy a magzatvíz elfolyása a baba érkezését jelenti, de a mi a helyzet a szivárgással? Miből lehet tudni, hogy a cseppek magzatvíz alapúak? Mi a teendő ilyenkor?

Ha a magzatvíz folyik

A magzatvíz távozása nem nagyon keverhető össze mással. Ahogyan azt a filmekben is láthattuk, ilyenkor hirtelen és egyszerre távozik mintegy 1 liternyi folyadék. Ha ez a helyzet, irány az orvos, mert a nőből rövid időn belül édesanya lesz!

Mik lehetnek a pöttyök?

A terhesség során, a harmadik trimeszterben egészséges, normál terhességnél is távozhat folyadék a hüvelyből, ami nem jelent gondot, míg színe, vagy szaga, állaga nem változik meg.

Ha a váladék szaga rossz lesz, esetleg állaga sűrűbb, a színe sárgás, fehéres, akkor fertőzésről lehet szó, és mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A fertőzések megelőzése a terhesség alatt kiemelten fontos, hiszen a hüvelyi, felszállóvá váló fertőzések felelnek a vetélések és koraszülések mintegy 70%-ért, vagyis az ilyesmit komolyan kell venni.

Mint olyan sok esetben, most is a megelőzéssel lehet a leghatékonyabban védekezni az ilyen gondok ellen. Ehhez a szervezet megfelelő tápanyag ellátottsága kell, mely magában foglalja a cink és a réz bevitelét is, megemelt mennyiségben. Ezek az anyagok ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, vagyis gombaellenes módon viselkednek, segítenek megelőzni a fertőzések kialakulását és felszállóvá válását. A leghatékonyabban akkor képesek hasznosulni, ha szerves formában (cink-citrát, réz-glükonát) vannak jelen egy komplex készítményben, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Emellett ne feledjük azt sem, hogy a harmadik trimeszter tápanyagigénye nem azonos az első, sem pedig a második trimeszterével, vagyis a kiválasztott készítmény mindenképpen kövesse a trimeszterek eltérő igényeit is!

Ha a távozó folyadék vöröses árnyalatú, akkor vérzésről lehet szó, ebben az esetben is orvoshoz kell fordulni!

Víztiszta, édeskés illatú foltok esetében, melyeknek nincsen színe, ám illata enyhén édeskés, ráadásul vizes hatásúak, magzatvíz szivárgás állhat a háttérben – ezzel is fel kell keresni a kezelőorvost! Hogy miért? Azért, mert a szivárgást a megrepedt magzatburok okozza, ez pedig a fertőzés esélyét jelentősen növeli, így az orvos mérlegeli a lehetőségét, hogy a szülési kórházba utalja a kismamát, esetleg a terhességi idő és a magzat fejlettségének függvényében megindítsa a szülést.