Mára tény, hogy a férfiak nemzőképessége sajnos egyre csökken. Tanulmányok igazolták ezt a tendenciát, ráadásul nem is csak a fejlett országokban, hanem világszerte. Sőt, mostanra az is világossá vált, hogy a spermiumszám csökkenése egyre gyorsabb ütemű. Adódik tehát a kérdés: aggódnunk kellene az emberiségért?

Az emberiség, vagy csak egy baba…

Hogy kell-e aggódni? Igen, bár nem az emberiségért, az köszöni szépen, nagyon jól megvan. Sokkal inkább jelent gondot az, hogy a csökkenő tendencia miatt igen nagy az esélye annak, hogy az egyén családalapítása lesz nehézkes, akár lehetetlen. Ez az aggodalom pedig nem alaptalan, hiszen mára a világon minden negyedik pár küszködik ezzel a gonddal.

Okok

A tudósok egyértelmű okot egyelőre nem tudtak elkülöníteni a spermiumszám csökkenése kapcsán. Ugyanakkor azt elmondták, hogy komoly szerepet játszanak benne a káros környezeti hatások, illetve az egészségtelen, mozgásszegény életmód – mindkettő a tápanyaghiányos állapotok generálásán keresztül jelent bajt.

Ha pedig nincs elég tápanyag, vagy az elosztás billen el – mert a védekezésre, a környezeti ártalmak rombolásának kiküszöbölésére kell fordítani azt -, akkor bizony az olyan részegységek sérülnek elsőnek, melyek az egyén életének fenntartásához nem szükségesek – és a termékenység ide tartozik. A spermiumtermelés energia és tápanyagigényes folyamat, de nem feltétlenül szükséges az életben maradáshoz, így a test lemond róla, ha kénytelen dönteni.

Segítség

Tisztázni kell, hogy a környezeti hatások nem csak az emberi szervezetre nyomják rá bélyegüket, hanem a növényekre és állatokra is. Következtükben például az élelmiszerek beltartalma is jelentősen csökken, azaz kevesebb lesz bennük a vitamin, az ásványi anyagok, stb. Ennek megfelelően hiába eszünk belőlük kiegyensúlyozottan, mégsem jut elegendő tápanyag a szervezetbe.

A test támogatására ma már léteznek olyan megoldások is, melyek a tápanyagpótlás szempontjából igen hatékonyak lehetnek. Ilyen megoldás a férfivitamin is, mely – amennyiben valóban hatékony – a spermiumtermelés fokozásában is komoly segítség lehet. Ehhez azonban mindenképpen komplex készítményre van szükség (az egyes anyagok segítik mások hasznosulását), illetve olyanra, mely szerves kötésben tartalmazza a bevitt anyagokat (a praktikusan -citrát és -glükonát kötéssel rendelkező anyagok hasznosulása a szervetlenekhez képest akár 80%-kal is jobb).