Napjainkra valószínűleg senkinek nem kell külön bemutatni a dohányzás káros hatásait. Azonban még most sem számolunk azzal a tényezővel, hogy bizony a dohányzás a termékenységre is hatással van és tekintve, hogy a világon minden negyedik pár termékenységi gondokkal küszködik, ezt a tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A dohányzással kapcsolatosan azonban a nők sokkal óvatosabbak, amikor a családalapítás gondolata felmerül, le is teszik a cigit, a férfiak azonban nem…

A dohányzás és a spermiumok

Hogy a dohányzás rombolja a szervezetet, az nem újdonság, de sokan meglepődnek azon, hogy bizony a spermiumtermelésre sincsen jó hatással. A megemelkedett kadmium és ólomszint jelentős mértékben is képes rontani a spermiumok mennyiségét és minőségét.

Összehasonlító tanulmányok alapján ennek a rombolásnak a mértéke a spermiumszám esetében 23%, míg a mozgékonyság 13% romlott, emellett a DNS állomány és az alaki felépítés is sérült. Ezek pedig, vagyis a minőségi eltérések sajnos jelentősen növelik a genetikai gondok, a vetélés vagy a koraszülés kialakulásának esélyét!

Hatás a nőre

Amikor a férfi dohányzik, a párja sem mentesül ennek negatív hatásai alól. A passzív dohányzás ugyanis nem csak a nők termékenységét képes akár jelentősen is rombolni, hanem a megfogant magzat termékenységére is hatással lehet!

Merre tovább?

A dohányzás mellőzése mindenképpen javasolt lenne, különösen a családalapítás tervezésétől – vagyis nem akkor, mikor már a megtermékenyítés a cél, hanem előtte! Azonban a rombolás nyomai ettől még nem tűnnek el.

A test helyreállítását és a termékenységet is támogathatjuk megfelelő vitaminkészítménnyel. A kulcsszó a megfelelő: a férfiak esetében ez kifejezetten a számukra összeállított vitaminkészítményt jelent, mely lehetőleg komplex és szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot. Mindkét tényező a hasznosulást segíti elő. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, míg a szerves kötések révén a szervezet kevesebb átalakítással képes beépíteni a tápanyagokat, így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet szervetlen kötésű társaikhoz képest.