Az LH és FSH hormonok szintjére a hölgyek nagy pontossággal figyelnek, hiszen a várandósság kialakulásának alapfeltételei. De a férfiak esetében hajlamosak vagyunk átsiklani felettük, pedig ez nagy hiba!

LH és FSH

A két hormon az agyalapi mirigy által termelt anyag, melyek jelentőségével a hölgyek esetében tisztában vagyunk, de a férfiaknál valahogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ugyanúgy jelen vannak, és bizony a hatásuk is nagyon hasonló.

Az LH és az FSH hormonok komolyan befolyásolják a spermatermelés intenzitását, illetve a tesztoszteron termelését is. Alacsony szintjük a másodlagos nemi jellegekért felelős hormon szintjét is jelentősen csökkenti, mely már önmagában is kiválthat meddőséget, de a spermiumtermelésre gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható.

Otthoni módszerek

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy nagyon sokat tehetünk mi magunk is a rendszer helyreállásáért, de a hormoneltolódások kezelése minden esetben igényli a szakember beavatkozását is, hiszen egy igen bonyolult rendszerről van szó.

Jelenleg a világon sajnos minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, ami igazából nem azt jelenti, hogy nem eszik eleget, hanem azt, hogy nem jól eszik (ez abból is remekül látszik, hogy a tápanyaghiányos tömeg, az a nagyjából 2 milliárd ember zömmel a fejlett nyugati államok lakója). A tápanyagok megfelelő bevitele pedig napjainkban nem éppen egyszerű. A tápanyaghiányos állapoptok pedig a szervrendszerek működésének sérüléséhez vezetnek.

A táplálkozásunk nagyon eltolódott, és nem csak a finomított élelmiszerek és a gyorsételek miatt. Az élelmiszereink beltartalma is jelentősen lecsökkent, köszönhetően a tömegtermelésnek és a vegyszerezésnek. Vagyis a tápanyagpótlás ma már sok esetben férfivitaminnal oldható meg megfelelően. Ehhez azonban figyelni kell néhány dologra:

  • A cink nem csodaszer, bár nagyon fontos a spermiumtermelésben. Önmagában azonban sokszor kevés lehet, így inkább komplex készítményt keressünk.
  • A szervezetben akár 80%-kal is jobban hasznosulnak a szerves kötésű anyagok, vagyis ilyenekkel ellátott férfivitamint keressünk (ezek praktikusan a -citrát és a -glükonát kötési formák).