A nők jellemzően érzelmileg érettebbek, mint a velük azonos korú férfiak. Ennek köszönhetően nagyon sok nő keres nála valamivel idősebb partnert. Ezzel nincs is semmi gond, de azzal már lehet, a férfi kora eléri, vagy meghaladja a 35 évet, mikor családalapításba kezdene a pár. A korral ugyanis a férfiak megtermékenyítő képessége is romlik, hiába gondoljuk másképpen.

Kor

A férfi a korral érik, mint a jó bor – tartja a mondás, és tény, hogy igen sok nő keres nála valamivel idősebb férfit. Csakhogy míg a sárm az idővel megjön, addig a termékenység sajnos romlik, méghozzá akár nagy mértékben is. Ennek oka, hogy minél idősebb a férfi, annál több környezeti hatás rombolja folyamatosan a szervezetét, melynek előbb vagy utóbb meglesz a hatása is.

Esélyek

A megtermékenyítés esélye a nők esetében – ha tökéletesen működik a szaporító szervrendszer – nagyjából 25% az ovuláció csúcsán. Ehhez jön a férfi termékenysége, mely jelentősen befolyásolja ezt a számot. Ahogyan említettük, napjainkban a spermium mennyisége a férfiaknál jelentősen csökkent, sőt, folyamatosan esik. Míg 20-30 évvel ezelőtt a termékenységi határ, vagyis amíg a szakemberek nem nyilvánították meddőnek a férfit – 50 millió/ml körüli szám volt, napjainkra ez 20 millió/ml-re módosult. Ez drasztikus csökkenés, és sajnos ez még csak a mennyiséget mutatja meg, a minőségről egy árva szót sem ejt.

Ezen pedig csak ront az a tény, hogy a világ negyede tápanyaghiányos állapottal küzd, mivel az élelmiszereink beltartalma sajnos jelentősen, akár 50%-kal is csökkent az utóbbi évtizedekben. Ez azt jelenti, hogy hiába eszünk, nem jut megfelelő mennyiségben tápanyag a szervezetünkbe, amit elsőnek az olyan funkciók sínylenek meg, mint a szaporodás.

Mit tehetünk?

A megoldás a tápanyagpótlás, amire ma már rengeteg táplálékkiegészítőt kínálnak a patikák is, de csak kevés az, mely valódi eredményt hoz. Ehhez mindenképpen komplex készítménynek kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, illetve szerves kötésű anyagokat kell tartalmaznia. Ezek praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat takarnak, amikkel az anyag hasznosulása akár 80%-kal is javulhat! Ennek pedig kiemelt jelentősége van, mivel a mennyiség mellett a minőség is romolhat, ami pedig azt eredményezi, hogy bár a megtermékenyítés sikeres, de jelentősen megnő a genetikai betegségek kialakulásának kockázata, a vetélés és koraszülés esélye.