Rohanó világunkban sajnos egyre többen küszködnek álmatlansággal, pánikbetegséggel, vagy olyan mentális problémákkal, melyeknek kezelésére nyugtatókat, kedélyjavítókat, altatókat szednek. Ez igaz a kismamák esetében is, de itt bizony hatalmas kockázatot jelenthetnek a gyógyszerek!

A kor kihívásai

Szinte nincs is olyan ember, aki ne találkozott volna a stressz romboló hatásaival. Sajnos egyre többen értjük meg, mi is az a pánikroham, egyre többen szorulunk altatók segítségére, még a kismamák közt is. Ezekre a gondokra pedig sokszor szedünk gyógyszert, amivel azonban sok gond lehet!

Nem szabad elfelejteni, hogy a várandósság hatalmas kihívás a testnek. Nem csak azért, mert egy új életet kell létrehozni, egy új embert egyetlen megtermékenyített petesejtből. A test is alapvetően változik meg ilyenkor, a belső szervek átrendeződnek, a has megnő, a bőr és a vér mennyisége is megemelkedik és még sorolhatnánk. Ehhez pedig tápanyagok kellenek, méghozzá nem is kevés – nem véletlen, hogy ma már a szakemberek is javasolják a várandósvitaminok szedését.

A mesterségesen pótolt tápanyagok akkor érik el igazán hatásukat, ha azokat komplexen juttatjuk be, hiszen az egyes anyagok hasznosulásához más anyagok is szükségesek. Ezen felül kiemelt jelentősége van a szerves kötéseknek is! A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelentő szerves kötésű anyagok hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésű társaikénál.

Gyógyszerek

Jelen esetben az úgynevezett benzodiazepinek hatása jelent gondot. Ezek a szerek (Xanax, Diazepam, Eunoctin, …) ugyanis a JAMA Psychiatry folyóiratban publikált esettanulmányok alapján akár közel háromszorosára is növelhetik a vetélés kockázatát a 6. és a 19. gesztációs hét között.

Megoldás?

A stressz elleni küzdelem a kismamák esetében kiemelten fontos, hiszen sok esetben a stressz jelentősen hozzájárul a vetélések és koraszülések kialakulásához. Ennek megfelelően igyekezni kell a stresszt kiiktatni, vagy hatásait ellensúlyozni. Utóbbiban van hatalmas segítségünkre a megfelelő tápanyagellátottság, ami a trimeszterek eltérő igényrendszerét figyelembe vevő várandósvitamint is jelenti.

A hatások kivédése már nehezebb feladat, de a munka felfüggesztése nagy segítség lehet, ami bár sok lemondással járhat, a családalapításhoz néha szükségszerű.