A termékenység, pontosabban annak sérülése egyre nagyobb problémát jelent a magyar lakosság körében is. Idehaza is igaz, hogy nagyjából minden negyedik pár meddőséggel kénytelen szembenézni, melyek kiváltó okai között nagyon sok esetben szerepelnek olyan betegségek, melyeket a helytelen életmód okoz, vagy minimum erősen hozzájárul létrejöttükhöz.

PCOS

A PCOS során az érett petesejt nem képes kiszabadulni a petefészekből, ezért bent reked és ott cisztává alakul, mely bizony rontja a termékenységet! Sajnos azok a nők sem lélegezhetnek fel, akik a PCOS ellenére sikeresen teherbe esnek, a kislányok ugyanis örökölhetik ezt a gondot.

A PCOS pontos kiváltó okai ismeretlenek, de előkelő helyen szerepel az életmód, a tápanyaghiányos állapotok, melyek sajnos erősen befolyással vannak az endokrin rendszerre, vagyis a hormonháztartásra.

IR

Az inzulinrezisztencia napjainkra egy olyan gyakori betegséggé nőtte ki magát, melyet egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egyik fő kiváltó oka az életmód, az egészségtelen táplálkozás – és így a tápanyagok nem megfelelő mennyisége –, valamint a mozgás hiánya.

Az IR sok esetben kéz a kézben jelentkezik a PCOS-el, de mindkét betegség nagyon jól kezelhető, sőt, gyógyítható a megfelelő életmóddal is. Ebbe beletartozik a megfelelő tápanyagellátottság, ami még fontosabb abban az esetben, ha családot szeretnénk alapítani, ilyenkor ugyanis a szervezet tápanyagfelhasználása jelentősen megnő, amit a raktárakból fedez, illetve fedezne, ha van miből.

Endometriózis

Az endometriózis esetében az endometrium (méhnyálkahártya) a méhen kívül is megjelenik, és sajnos pontosan ugyan úgy viselkedik, mint a rendeltetési helyén, vagyis ciklikusan megvastagszik, majd leválik, de a levált mennyiség ürülése nem megoldott, gyulladásos folyamatokat indít el. Az endometriózis kialakulásában is jelentős szerepe van az életmódnak, kezelésében is komoly szerep jut a megfelelő tápanyagpótlásnak, ám a szakorvos segítsége nem hagyható ki az egyenletből!

Elhízás

Életmódbeli probléma, ez teljesen egyértelmű, ugyanakkor nagyon érdekes kettősség van benne. Az elhízás hatására felhalmozódó zsírszövet már önmagában is elegendő lenne a meddőség kiváltásához, pusztán tömege miatt is. De sajnos a zsírszövet ösztrogénazonos anyagot is termel, mellyel nagyban hozzájárul az ösztrogéndominancia kialakulásához is. Inverz módon bár az elhízott emberek többet esznek, mint amire a szervezetüknek szüksége van, mégis tápanyaghiánnyal küzdenek.

A tápanyagpótlás sok esetben nem oldható meg kizárólag az étkezéssel, ha pedig a cél a családalapítás, akkor a szakemberek többsége is javasolja a várandósvitamin szedését. Az ilyen készítmény képes lehet arra, hogy a tápanyagraktárak feltöltésével ne csak a fent említett betegsége kezelésében működjön jelentősen közre, hanem a várandósság kialakulásában és a baba kihordásában is segítséget nyújtson. Ehhez azonban mindenképpen komplex, biológiailag aktív összetevőket tartalmazó készítményre van szükség. A komplexitás és a megfelelő kötési formák (-citrát és -glükonát) azért fontosak, mert jelentősen növelik a bevitt anyagok hasznosulását, akár 80%kal is! Emellett a várandósvitaminnak figyelembe kell vennie az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is, és a megfelelő tápanyagok kombinációjával kell kiszolgálja az egyes fejlődési szakaszokat!

+1 – a menzesz

Sokáig bevett szokás volt – és sajnos még ma is sokszor előfordul –, hogy a rendszertelen menzeszt a fogamzásgátló szedésével igyekeznek “beállítani”. Nagyon fontos kiemelni, hogy a rendszeres menzeszt nem lehet elérni fogamzásgátló szedésével, hiába hiszik ezt olyan sokan. A fogamzásgátló szedése mellett rendszeresen jelentkező vérzés az úgynevezett megvonásos vérzés, melynek ilyen formán nem sok köze van a tényleges menzeszhez, vagyis a fogamzásgátló mellett jelentkező rendszeres vérzés messze nem azt jelenti, hogy minden rendben folyik a szervezetben.