Ha várandósság, akkor reggeli rosszullét. Ez egy olyan probléma, mely a terhes nők zömét érinti, de igazán csak azok értik a jelentőségét, akik kénytelenek átélni. Persze a vágyott család érdekében ezt is vállalják a nők, de azért, ha egy mód van rá, legalább mérsékelni próbálják a rosszulléteket. Erre pedig több lehetőség is kínálkozik!

De miért?

A reggeli rosszullét – ami csak nevében reggeli, hiszen jelentkezhet reggel, délben, este, vagy akár jelen lehet egész nap is – sokszor velejárója a terhességnek, amiért a HCG hormont lehet okolni. A terhesség 10. napjától ugrásszerűen megnő ennek a hormonnak a szintje, és magas is marad a terhesség végéig. A reggeli rosszulléttel küszködő nők a Karolinai Egyetem kutatása alapján kisebb eséllyel élik át a korai vetélést. Az ok, hogy amikor a baba és a méhlepény is rendben fejlődik, akkor a HCG hormon szintje is magas, vagyis a rosszullétek is jelentkezhetnek – ez azonban nem “szentírás”, rosszullétek nélkül is kiváló egészségnek örvendhet a magzat és a kismama is!

Meddig ok?

A rosszullétek ritkán okoznak igazi gondot, mármint egészségügyi oldalról. A baj azzal lehet, ha a hányás túl intenzív, vagy túl gyakori – ilyenkor a kiszáradás veszélye áll fenn.

Mit tehetünk ellene?

Minden ember más, mindenkinek más segíthet, ezt ki kell tapasztalni. Amiben azonban szinte minden kismama némi enyhülésre lel, az a stressz kerülése, a megfelelő pihenés és a vitaminbevitel. Ezen felül a gyömbér és a citrom tehet jó szolgálatot, mindkettőnek nyugtató hányingercsökkentő hatása van.

A stressz és a pihenés nem szorul magyarázatra, hiszen akkor is okozhatnak rosszulléteket, ha a nő történetesen nem terhes. A vitaminbevitel esetében pedig a B-vitaminokra érdemes koncentrálni. Ezek ugyanis nem csak a baba fejlődése miatt fontosak, hanem segítenek megnyugtatni a gyomrot, elűzni a hányingert.

A vitaminok pótlására jó módszer a várandósvitamin szedése, melyet mára a szakemberek döntő többsége javasol. Itt azonban több fontos szempontot is figyelembe kell venni. A tápanyagok hasznosulása lényegesen jobb, ha a készítmény komplex, vagyis sok összetevőt tartalmaz, és a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen (-citrát; -glükonát). A B-vitaminok esetében azt is meg kell említeni, hogy bizony növelik az étvágyat, és a baba fejlődésének szempontjából a harmadik trimeszterben a B6-vitamin kivételével már nincsen rájuk szükség. A túlzott terhességi hízást segíthet elkerülni, ha olyan készítmény választunk, mely a harmadik trimeszterre már a B-vitaminok közül csak a B6-vitamint tartalmazza.