Egy újabb karácsony, és sajnos ez újra sok kismama számára komoly kihívás. Nem csak azért, mert hirtelen nem is tudják, hogy mit szabad, és mit nem az ünnepek alatt, ha a pocakban kisbaba is lakik, hanem a stressz is komoly kihívás számukra. És persze a hízással is komoly gondok lehetnek…,

Az örök kérdés: az alkohol…

Igen, ez szinte minden ünnepi időszakban kérdés: ihat-e a kismama alkoholt? Nos, a nemzetközi ajánlások nem változtak ezen a téren idén sem. Ez azt jelenti, hogy a röviditalok mindenképpen tiltólistásak, de egy héten egyszer egy kevés, de tényleg kevés (max 1 dl) bor vagy sör még beleférhet.

Óvatosan a cukorral

Itt is a mértékletesség a lényeg. A túl sok cukor nem csak a terhességi cukorbetegség és az IR esélyét növeli meg, hanem a terhességi hízást is erősen megdobhatja. Sokan félnek a várandósvitaminoktól is, de ez alaptalan, abban az esetben, ha a megfelelő vitaminkészítményt választjuk. A hizlaló terhesvitamin tézis alapja a B-vitaminok étvágynövelő hatása. Ezekre az anyagokra azonban nagy szükség van a várandósság alatt, igaz, csak az első két trimeszterben. A harmadikban már “csak” a B6-vitamin elengedhetetlen, vagyis válasszunk olyan várandósvitamint, mely a trimesztereknek megfelelő tagoltsággal rendelkezik, és a harmadik trimeszterre a bevitt anyagok közt a B-vitaminok közül csak azt tartja meg, amelyre valóban szükség van!

Nem kell a stressz!

Az ünnepnek alapvetően nem az idegeskedésről kellene szólnia, de ha az utazás, a főzés, vagy a vásárlás stresszes a kismamának, akkor jöjjenek a rokonok, ne ő utazzon, vásároljon a neten, ne a tömegben, és rendelje az ételt – ezek igazán nem olyan fontos dolgok, amik miatt érdemes lenne idegeskedni. A stressz ugyanis az egyik legnagyobb veszélyforrás, ami a kicsire és az anyukájára leselkedik!